Hlavní obsah

Z piety za mrtvého Roma se stala politická demonstrace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Několik stovek lidí přišlo na sobotní akci před Janáčkovo divadlo v Brně, kterou organizátoři nazvali pietním aktem za mrtvého Roma. Ten zemřel po konfliktu s Ukrajincem, jenž útočil nožem. Okolnosti incidentu z minulé soboty se však nadále vyšetřují.

Pieta za mrtvého mladíkaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Tragédie se stala předmětem diskusí a také kritiky nejen ze strany Romů, kteří se zřejmě cítí být oproti Ukrajincům zanedbávanou menšinou. Ve většině projevů, jež na schodech divadla v Brně zaznívaly, se ozývala kritika vlády, prezidenta či ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

„Nechceme rozdmýchávat žádné vášně nebo svalovat vinu obecně na všechny Ukrajince, jak nám někdo taky už podsouvá, ale chceme upozornit na to, že si naše vláda, policie a kompetentní orgány málo zjišťují, koho k nám pouští do země. Myslíme, že by to stálo za větší pozornost. Jsme rádi, že si i toto tady můžeme nahlas říct,“ řekl Novinkám za organizátory brněnský Rom Rastislav Lučanský, předseda asociace Společenství Romů a člen bezpečnostního výboru úřadu vlády.

Odborník na extremismus Miroslav MarešVideo: Miroslav Homola, Právo

Shromáždění, při kterém mohli přítomní zapálit svíčku či položit kytici u fotografie zabitého, nazval pietním aktem, jehož konání předem ohlásili na policii. S tímto označením však nesouhlasil přítomný politolog, odborník na extrémismus Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

„Jde spíše o demonstraci, která je indikátorem déle existující nespokojenosti. Zaznívají zde výpady proti Ukrajincům, proti vládě, zaznívají zde také dlouhodobé výtky na strukturální rasismus vůči Romům, vůči činnosti vlády, ať už jsou oprávněné, nebo ne, zazněla zde i silná kritika vůči ministru Rakušanovi. Jde z velké části o politickou demonstraci,“ zhodnotil politolog.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pieta za zemřelého mladíka

Zároveň také poukázal na zajímavý fakt, kdy se několik řečníků hlásilo nejen k romskému původu, ale především k Čechům. I přesto, že tu a tam někdo zkusil dav vyburcovat například provoláváním hesla „černí, bílí, spojme síly“ a že se u některých řečníků tu a tam emoce projevily, akce, jež byla policii nahlášena a kterou policisté monitorovali v civilu, se obešla bez incidentů.

„Hloučky účastníků se začaly rozcházet po půl čtvrté a policie zasahovat nemusela,“ řekl Novinkám mluvčí PČR Bohumil Malášek.

Původně se měla v sobotu konat demonstrace v rámci reakcí na mladíkovu smrt. Podle její svolavatelky Žanny Plachetkové se ale akce chytili nesprávní lidé, kteří smysl celé akce převrátili. Podle všeho šlo jak o romské, tak i „vlastenecké“ extremisty.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pietní místo před Janáčkovým divadlem v Brně

Podezřelý je ve vazbě

„Od začátku jsem měla cíl, že bych chtěla tu demonstraci šířit v poklidu. Chtěla jsem šířit, že to nebyla kolektivní vina, a aby byl případ spravedlivě vyšetřen. Akorát se toho chytili nesprávní lidé, kteří celou akci převrátili,“ uvedla na Facebooku Plachetková. „Bojím se toho, že kdyby se ta demonstrace uskutečnila, tak by pak vznikly fatální následky. Přišli by tam takoví lidé, že bychom to nebyli schopni uhlídat, a já se přece nemůžu a ani nechci ztotožňovat se šířením nenávisti,“ doplnila.

K potyčce došlo v sobotu při cestě na ohňostroj. Podle informací Novinek měl konflikt začít už v tramvaji, kdy se partě cizinců nelíbila hlasitá hudba, kterou si pouštěla druhá skupina mužů.

Po vystoupení pak došlo k fyzickému střetu, jeden z napadených prý byl bodnut do břicha a další do zad. Při potyčce několika lidí jeden muž napadl dvě osoby nožem. Ty musely být s bodnořeznými poraněními převezeny do nemocnice. Jeden napadený později v nemocnici zemřel.

Případ vyšetřuje policie, v úterý brněnský městský soud poslal do vazby sedmatřicetiletého cizince, kterého policie podezřívá z vraždy. Další podrobnosti k případu zatím nejsou známy.

Každý to líčí, jak se mu to hodí. Po smrti muže v Brně řeší policie výpovědi svědků

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám