Hlavní obsah

Muž vnučky vydědil, po jeho vraždě se marně domáhaly odškodného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vnučkám muže zavražděného a spáleného manželkou zamítl v úterý pražský vrchní soud přiznat odškodné za jeho smrt. Dívky tvrdily, že s dědečkem měly vztah, i přesto, že se nikdy neviděli a zavražděný muž je vydědil. Žena, která svého manžela zavraždila, se už dříve se státní zástupkyní dohodla na 12letém vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vnučky zavražděného se soudně domáhaly náhrady nemajetkové újmy, kterou krajský soud přiznal pozůstalé sestře a synovi. V odvolání tvrdily, že i přesto, že jej nikdy nepotkaly, tak s dědečkem měly vztah. „To, že jsem ho nikdy nepotkala, neznamená, že jsem k němu neměla žádný vztah,“ tvrdila jedna ze sester. Její matka jí údajně odmala o dědečkovi vyprávěla, co ji všechno naučil.

„Nedokážu popsat, jak smutná a zklamaná jsem byla, když jsem zjistila, že není co pohřbít,“ přidala se druhá. „Můj vztah k dědečkovi rozhodně nebyl nulový, celý život mi chyběl,“ dodala.

Odvolací senát ale vnučky zavražděného nikterak nedojaly. „Obě odvolání poškozených se zamítají,“ uvedla předsedkyně senátu Michaela Pařízková, která doplnila, že nemajetková újma není žádná mechanicky přiznávaná dávka. K jejímu přiznání je třeba zkoumat intenzitu citového pouta poškozených k oběti, harmonii vztahu či četnost vzájemných kontaktů. O tom se ale v případě vnuček muže hovořit nedalo.

„Vztahy mezi zemřelým a jeho dcerou nebyly na úrovni běžných harmonických vztahů. Naopak, poškozený dceru i její potomky vydědil,“ podotkla Pařízková. Dcery, pokud by měly skutečný zájem dědečka navštívit, tak mohly podle soudkyně učinit i proti vůli své matky, která se s otcem nebavila dvacet let.

Zabila manžela, jeho tělo rozřezala a spálila. Seniorka z Českolipska dostala 12 let

Krimi

Šestasedmdesátiletá žena z Českolipska se loni v srpnu pohádala se svým manželem, se kterým byla patnáct let. Hádka přerostla ve fyzickou rozepři, při které si žena počkala, až k ní bude muž otočený zády, vzala topůrko od sekyry a dvakrát muže praštila do hlavy. Muž se sesunul k zemi, žena se přesvědčila, že nežije, a počkala do tmy. Pak svému manželovi kuchyňským nožem odřezala ruce i nohy v kloubech a naložila části těla na kolečko. Na zahradě mezitím vyhloubila díru, kam dala větve a dřevo a po několik dalších nocí manželovo tělo pálila a popel vždy odnášela do nedalekého potoka.

V následujících týdnech rodině a známým tvrdila, že muž odešel za jinou ženou. Až to nakonec nevydržela a svěřila se sousedce a ta vše oznámila na policii. Té se žena přiznala a u soudu podepsala dohodu o vině a trestu. „Je mi líto, co jsem udělala. Vůbec to nebylo plánované, v žádném případě. Nebyl to úmysl,“ řekla Hájková v červenci ve své závěrečné řeči u liberecké pobočky ústeckého krajského soudu.

Ten jí nakonec uložil dvanáctiletý trest, když vzal v potaz její pokročilý věk i dosavadní bezúhonnost. Ženě soud také uložil povinnost zaplatit pozůstalé sestře a synovi dohromady půl milionu korun.

Vyprovokoval mě, řekl soudu mladík obžalovaný z vraždy učitele mačetou

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám