Hlavní obsah

Monstrproces s odnoží Stoky se nikomu nechce soudit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to víc než pět let, co si policisté přišli pro několik svých současných či bývalých kolegů a spolu s nimi pro lidi napojené na byznys či politiku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celkem 28 lidí nyní čelí obžalobě v kauze týkající se ochrany před stíháním či vynášením informací z policejních databází. Jenže skoro to vypadá, že kauzu nikdo nechce soudit. Jedna soudkyně totiž případ rozdělila a další se z kauzy pokusila vyloučit pro podjatost.

Vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu k brněnskému krajskému soudu. Ale soudkyně, která případ dostala na stůl, po prostudování spisu rozhodla, že případ rozdělí. Část obžaloby, v níž hrozí vyšší tresty, si nechala, zbytek poslala k místnímu městskému soudu. Ten zase spis na popud olomouckých žalobců poslal k Vrchnímu soudu v Olomouci s tím, že případ by se měl spojit.

Faltýnek mladší: V politice končím

Domácí

Jenže jak Právo zjistilo, ještě v mezidobí se soudkyně městského soudu pokusila z případu vyloučit pro podjatost. Za podjatou se označila, protože prý zná jednu ze svědkyň v případu. Její rozhodnutí, které by znamenalo přesun případu k jinému soudci, ale poněkud nezvykle napadl jeden z obžalovaných – a uspěl. Podle odvolacího soudu nebyl důvod, aby se kvůli takové známosti vyloučila.

Svědčit má Vokřál či Faltýnek ml.

Kauza úniku informací má přesah do politiky, elitních policejních útvarů i vysokých pater byznysu. Samotný spis má 20 tisíc stran, jen obžaloba má téměř 400 stran a státní zástupce navrhuje slyšet téměř 170 svědků.

Mezi nimi jsou například bývalý brněnský primátor za ANO Petr Vokřál, syn exšéfa poslanců ANO Jiří Faltýnek, bývalý starosta městské části Brno-střed Martin Landa nebo zeť bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) podnikatel David Rusňák, kterého v kauze policie obvinila a pak jeho stíhání podmíněně zastavila. Jako svědci by měli vystoupit i vysoce postavení policisté.

Soud rozbil monstrproces úniků informací od policie

Krimi

„Státním zástupcům je to jedno, převážou spis mašlí a pošlou ho k soudu. Je nezajímá, kde soudce vezme jednací síň, kam se mu vejdou všichni obhájci a obžalovaní. Nezajímá je, jak těžké je udržet v chodu takový proces, kde máte dohromady desítky lidí, u kterých se musí sejít volné termíny, mohou se různě omlouvat, onemocnět a vše se tím komplikuje,“ řekl Právu zdroj obeznámený s případem.

Možné, ale nešťastné

„Rozdělení případu je procesně možné, ale nešťastné. Někteří obžalovaní se dostávají do pozice, že v jedné větvi budou obžalovaní a v druhé svědci, a naopak. Další by měli být za něco souzeni na krajském soudu a za něco jiného na městském soudu. Soudy budou čekat jeden na druhého, jak si s tím poradí, to také není šťastné,“ dodal další zdroj Práva.

Pohledem Thomase Kulidakise: Systémový problém korupce a očista ODS vs. ANO

Komentáře

Samotná podstata případu není podle obžaloby zas tak složitá. Olomoučtí žalobci jsou totiž přesvědčení, že vyhmátli systém, který umožňoval jeho uživatelům jednak získávat informace z neveřejných policejních databází, ale také měl zajistit jakousi komplexní ochranu před možným stíháním. Složitý je ale propletenec jednotlivých skutků, kterých je v případu téměř stovka.

Obžaloba: Hlavním hybatelem Ratajský

Jako hlavní hybatel událostí je v obžalobě vykreslen bývalý podnikatel a bývalý člen Útvaru pro odhalování organizovaného (ÚOOZ) zločinu Michal Ratajský.

„Vedle služeb legálních nabízel také služby nelegální, které byly zaměřené na neoprávněné získávání informací z policejních evidencí a informací z probíhajících trestních řízení, jako jsou informace o možném rozpracování zájemců o tyto služby ze strany orgánů činných v trestním řízení včetně informací o případně nařízených odposleších, plánovaných prohlídkách a dalších úkonech trestního řízení, a možnosti ovlivnění průběhu takového trestního řízení ve prospěch zájemce,“ stojí v obžalobě.

Žalobce v kauze Stoka: Chtěl jsem vyšší tresty

Stalo se

„Dále nabízel i služby spočívající v tzv. komplexní ochraně zájemců před případně hrozícím trestním řízením v podobě systému založeného na zneužívání specifického nastavení v policejních databázích, který umožňoval okamžité varování takového zájemce o tom, že byla provedena lustrace jeho osoby v policejních evidencích,“ napsali žalobci.

Zneužíval kontaktů

K tomu, aby mohl nabízet tyto služby, zneužíval podle obžaloby svých kontaktů v ÚOOZ a také Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, později v nově vzniklé Národní centrále proti organizovanému zločinu. Žalobci dovozují, že právě prostřednictvím svých kontaktů měl dosah i do dalších policejních složek včetně Krajského státního zastupitelství v Brně, kde pracovala jeho přítelkyně.

Soud tvrdě trestá Stoku. Švachula dostal za korupci 9,5 roku vězení

Krimi

Zájemců o informace či ochranu nebylo málo, podle obžaloby to byli například v korupční kauze Stoka odsouzený bývalý vlivný člen ANO a někdejší místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula, jeho kumpán a podnikatel Saman El-Talabani, David Rusňák a další.

Zapojení policisté měli dle žalobců získávat informace o lidech či firmách a také zjišťovat, zda se o někoho nezajímají jiní policisté.

„V případě kladného výsledku měli získat co největší množství informací o takovém probíhajícím trestním řízení, aby tyto osoby měly možnost trestní řízení ovlivnit ve svůj prospěch včetně možnosti dosáhnout zmaření jednotlivých úkonů,“ dodali žalobci.

Reklama

Výběr článků

Načítám