Hlavní obsah

Žalobce v kauze Stoka: Chtěl jsem vyšší tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viditelně nespokojený odcházel v úterý ze soudní síně brněnského krajského soudu státní zástupce Karel Cibulka. Ve známé brněnské korupční kauze Stoka, která se týká zneužívání veřejných zakázek radnice Brno-střed v objemu desítek milionů, navrhoval přísné tresty.

Foto: Právo

Žalobce Karel Cibulka mluví ke kauze Stoka

Článek

Soud vám, pokud jde o výši trestů u obžalovaných, zcela nevyhověl.

Byť došlo k dosouzení některých obžalovaných za některé skutky, tak celkově nemohu být spokojen s rozhodnutím soudu. Je tomu tak proto, že v závěrečné řeči jsem poněkud odlišně hodnotil právní a skutkový stav věci.

Rovněž jsem některým odsouzeným navrhoval přísnější tresty (Švachulovi navrhoval 14 let, dostal 9,5 roku vězení – pozn. red.). To je také důvod, proč jsem si ponechal lhůtu pro případné podání odvolání v této věci. Podrobněji budu moci re­agovat, až obdržím písemný verdikt soudu.

Soud tvrdě trestá Stoku. Švachula dostal za korupci 9,5 roku vězení

Krimi

Soudkyně tvrdě kritizovala policejní práci v této kauze. Za některé skutky podle ní nebyl nikdo odsouzen, protože z nich nebyli podezřelí ani oficiálně obviněni.

Proti tomuto rozhodnutí jsem podal stížnost. Neztotožňuji se s tím, byť jsem nebyl na začátku celého trestního řízení. Více to nechci komentovat. Uvidíme, jak dopadne stížnost.

Zároveň ale předsedkyně senátu uvedla, že objasňování těchto kauz je velmi složité.

Jde o tisíce stran. Opravdu práce na této kauze byla mimořádně náročná. Přestože máme na věc v některých ohledech se soudem rozdílný názor, soud svým verdiktem vyslal do jisté míry i signál, že korupce se nesmí vyplácet.

Kauza Stoka v datech
7. března 2019 zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu na radnici městské části Brno-střed kvůli zakázkám z volebního období 2014 až 2018.
Z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a úplatkářství obvinili devět lidí, mezi nimi někdejšího místostarostu a člena dozorčí rady státního podniku ČD Cargo Jiřího Švachulu (ANO) nebo vedoucího investičního odboru městské části Petra Liškutina (ANO), který byl také místostarostou Brna-Ivanovic.
Švachula byl odvolán z dozorčí rady ČD Cargo a spolu s Liškutinem byli vyloučeni z hnutí ANO. To vrátilo 202 000 Kč, které mu věnovali jako dary.
Po policejní razii šlo pět lidí do vazby. Postupně ji ale opouštěli, jako poslední Švachula, a to v listopadu 2020. V polovině roku 2020 policie obvinila další asi tři desítky lidí kvůli úplatkům na Správě nemovitostí Brno-střed. Šlo především o zástupce stavebních firem a živnostníků.
V březnu 2020 státní zástupce Radek Mezlík u Krajského soudu v Brně podal obžalobu na Švachulu a další obviněné, výše úplatků dosáhla 47 milionů korun.
Případem nazvaným Stoka se začal brněnský krajský soud zabývat v září 2020, tedy po roce a půl od policejní razie.
Poslední jednání hlavního líčení se konalo loni 7. září, soud tehdy jednání odročil pro vyhlašování rozhodnutí.
Dokazování soud ukončil letos 12. dubna. Státní zástupce navrhl obžalovanému Švachulovi 14 let vězení.
Krajský soud v Brně v úterý uložil Švachulovi 9,5 roku vězení. Soud uznal vinnými v kauze dalších osm obžalovaných a dvě firmy.

Výběr článků

Načítám