Hlavní obsah

Soud tvrdě trestá Stoku. Švachula dostal za korupci 9,5 roku vězení

– Brno • Aktualizováno

Krajský soud v Brně v úterý uložil bývalému politikovi Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) v kauze korupce na městské části Brno-střed 9,5 roku vězení. Soud uložil tresty i dalším lidem, vinnými v kauze uznal dalších osm obžalovaných a dvě firmy. Podle obžaloby byl Švachula v případu údajného ovlivňování zakázek na městské části hlavou organizované skupiny. Švachula vinu popřel.

Žalobce Karel Cibulka ke kauze StokaVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Součástí Švachulova trestu je i zabavení části majetku, peněz na jeho účtech a jeho luxusních hodinek.

Spoluobžalovanému Samanu El-Talabanimu soud uložil trest šest let vězení, také peněžitý trest milion korun a desetiletý trest zákazu funkce ve statutárních orgánech. Jde o souhrnný trest, El-Talabani už je pravomocně odsouzený v jiné kauze, stejně jako další obžalovaný, podnikatel Pavel Ovčarčin. Soud mu uložil souhrnný trest také šest let vězení.

Kauza Stoka: Věděli jsme o sobě, protože jsme to dělali společně

Krimi

Podnikateli Lubomíru Smolkovi uložil soud trest tři roky, podmíněně odložený na pět let, stejný trest dostal i bývalý technický náměstek na správě nemovitostí městské části Petr Kosmák a někdejší šéf investičního odboru na Brně-střed Petr Liškutin, který byl zároveň místostarostou za hnutí ANO v Brně-Ivanovicích.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jeden z obžalovaných Lubomír Smolka přichází 31. května 2022 ke Krajskému soudu v Brně.

Stejný trest soud uložil i podnikateli a bývalému politikovi ODS Jiřímu Hosovi. Podnikatelům Luboši Krejčímu a Michalu Unzeitigovi soud uložil trest jeden rok vězení podmíněně odložený na dva roky. Soud některým obžalovaným uložil i milionové peněžité testy, také letité zákazy výkonu činnosti ve funkci statutárního orgánu.

Dva obžalováni byli zproštěni

U některých dílčích skutků soud obžalované viny zprostil, viny soud pak zcela zprostil podnikatele Ivana Trunečku a Petra Kaláška. Oba vinu od začátku popírali.

Podle rozsudku šlo o organizovanou skupinu s respektováním hierarchie, kdy její činnost směřovala k zadávání veřejných zakázek a poskytování neveřejných informací vybraným společnostem, které za tyto informace poskytovaly předem smluvený úplatek. Nejčastěji šlo o deset procent. Úplatky si pak podle předsedkyně senátu Jaroslavy Bartošové dotyční dělili podle předem stanoveného vzorce.

Faltýnek ml. svědčil v kauze Stoka. Nemohl jsem nic ovlivnit, tvrdil

Krimi

„V úmyslu získávání neoprávněného majetkového prospěchu přibližně v listopadu 2014 Jiří Švachula navrhl obžalovanému Samanu El-Talabanimu vybírání úplatků od stavebních společností, kterým budou poskytovat neveřejné informace o zakázkách, k nimž měl obžalovaný Švachula přístup ze své pozice druhého místostarosty. Tyto společnosti tak zvýhodnili, aby mohly výběrová řízení vyhrát," uvedla Bartošová.

Část spisu čeká další prověřování

Součástí verdiktu je ale podle soudkyně vrácení značné části do přípravného řízení k dalšímu prošetření a doplnění spisu. Soudkyně vysvětlila, že přestože lze u některých skutků dovodit pachatele, pokud ale tito lidé nebyli řádně obviněni, nelze je ani soudit. Po doplnění spisu budou i tyto skutky znovu projednány soudem, což znamená, že při prokázání viny hrozí odsouzeným zvýšení trestů.

„Bezpochyby šlo o zločineckou skupinu,“ uvedla k úplatkářské chobotnici spojené s radnicí Brno-střed soudkyně. Na jedné straně sice podle ní Švachula vinu popíral, na straně druhé ale sám svoji účast na kauze „velmi dobře popsal“.

Zavřou šéfa, toho Švachulu. V kauze Stoka zazněly u soudu v Brně odposlechy

Krimi

Bartošová zdůraznila, že kauza Stoka, stejně jako ostatní úplatkářské kauzy, je z hlediska dokazování velmi náročná. Švachula podle ní sice nedostal obžalobou navrhovaných 14 let vězení, nicméně připomněla, že verdikt je spojen u něj i se zásadním finančním trestem.

Právní zástupkyně Švachuly Právu řekla, že na přání svého klienta, který se dnešního jednání neúčastnil, nebude verdikt jakkoli komentovat.

Policie obžalované sledovala

Na začátku března 2019 se jako blesk z čistého nebe rozšířila Brnem zpráva, že detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu podnikli razii na radnici Brno-střed.

Akce byla vyvrcholením měsíce trvajících příprav, odposlechů a sledování.

Policistům velmi pomohlo to, že v době, kdy se již podezřelými praktikami při zadávání veřejných zakázek zabývali, promluvil o poměrech na radnici podnikatel Saman El-Talabani, který už koncem roku 2017 skončil ve vazbě kvůli podílu na obřím daňovém úniku.

Výměnou za vidinu nižšího trestu se rozhodl mluvit a poskytl tak detektivům neocenitelnou pomoc.

Dejte Švachulovi 14 let vězení, žádá žalobce v kauze Stoka

Krimi

„V daném případě měly orgány činné v přípravném řízení unikátní možnost pravdivost jeho výpovědi konfrontovat s v té době již diskrétně opatřeným komplexem důkazů o fungování této skupiny, včetně nasazených odposlechů a provádění sledování osob, o jejichž existenci neměl nikdo mimo úzce vymezený okruh pracovníků orgánů činných v trestním řízení nejmenší vědomost,“ pochvaloval si při podání obžaloby státní zástupce Radek Mezlík.

Ten posadil na lavici obžalovaných 11 lidí včetně El-Talabaniho, přičemž za hlavu údajné korupční chobotnice žijící z veřejných zakázek označil bývalého místostarostu radnice Brno-střed Jiřího Švachulu (dříve ANO).

Skupina měla podle obžaloby ovlivnit zakázky za půl miliardy korun a na úplatcích si její členové měli přijít na desítky milionů korun.

Foto: Právo

Žalobce Karel Cibulka ke kauze Stoka

Proces před brněnským soudem začal v září 2020.

Část obžalovaných se rozhodla se ke svému jednání přiznat a usilovat o nižší trest v pozici spolupracujícího obviněného, druhá část v čele se Švachulou zarputile jakoukoli účast na korupci odmítala.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám