Hlavní obsah

Faltýnek mladší: V politice končím

Jméno Jiří Faltýnek se prolíná dvěma největšími brněnskými kauzami posledních let, korup­čním případem Stoka i případem úniků informací z policejních databází. Ve Stoce ho zachytili policisté v odposleších, ve druhém případě jej podle žalobců neoprávněně lustroval jeden z elitních policistů pro svého známého.

Foto: repro Český rozhlas/Youtube

Jiří Faltýnek

Článek

Syn bývalého předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka Právu řekl, že obě kauzy ho poškodily a s politikou i kvůli tomu skončil. Zjištění, že si ho někdo lustroval v policejní databázi, bylo podle jeho slov „velmi nepříjemné“.

„Už nemám žádné politické ambice. Na podzim mně skončí mandát brněnského zastupitele, do voleb už nejdu. Naplno se věnuji podnikání a rodině. V politice jsem skončil,“ dodal.

Byl jsem zřejmě zajímavým jménem, měl jsem nějakou funkci, otec byl v tu dobu předsedou poslanců ANO
Jiří Faltýnek

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci v případu úniků informací obžalovalo osmadvacet lidí včetně desítky současných či tehdejších příslušníků bezpečnostních sborů.

Mezi nimi je i policista Daniel Medvec, tehdy příslušník Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

Právě on měl podle obžaloby, kterou má Právo k dispozici, Jiřího Faltýnka prověřovat.

Olomoučtí žalobci uvádějí, že to činil na základě zadání od podnikatele a bývalého člena Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Michala Ratajského, který je rovněž mezi obžalovanými.

Policie rozjela Stoku II a obvinila devět lidí z korupce

Krimi

„Na základě předchozích zadání od Ratajského pro jeho vlastní prospěch zužitkovaný při obchodních jednáních a navazování kontaktů s níže vyjmenovanými osobami prováděl obviněný Medvec opakovaně na přiděleném služebním počítači uvedené neoprávněné lustrace v policejní databázi,“ stojí v obžalobě.

Lustrace na vyžádání

„Lustrace prováděl na vyžádání od Ratajského, kterému poskytoval takto neoprávněně zjištěné informace, přitom Ratajský si byl dobře vědom, jakým způsobem a z jaké databáze bude obviněný Medvec požadované informace získávat,“ dodali žalobci.

Jiří Faltýnek byl v té době místopředsedou představenstva městské společnosti Teplárny Brno.

Soud rozbil monstrproces úniků informací od policie

Krimi

Neoprávněné lustrace se měly podle žalobců týkat i dalších významných politiků hnutí ANO té doby v Brně, konkrétně šlo o primátora Petra Vokřála a jeho náměstka Richarda Mrázka.

„Byl jsem zřejmě zajímavým jménem, měl jsem nějakou funkci, mám otce, který byl v tu dobu předsedou poslanců ANO, což bylo zřejmě pro některou skupinu lidí zajímavé,“ řekl Právu Faltýnek.

„Ve věci úniků informací jsem byl na policii podávat vysvětlení, v kauze Stoka jsem svědčil u soudu. Celé mě to velice poškodilo, mě i moji rodinu. Táta nemůže za to, jaké měl postavení, a já nemůžu za to, že jsem jeho syn. Po psychické stránce to bylo hodně špatné,“ dodal.

Šetřili i aktivity Faltýnka staršího

Bývalého policistu Ratajského, který měl podle olomouckých žalobců zájem o jeho prověření, Faltýnek znal.

„Byl to můj skoro soused. Viděli jsme se ale jen párkrát v životě. On měl nějakou firmu, lítal s drony a snad měl i vrtulník, natáčeli akce. To bylo téma našeho hovoru, bavili jsme se i o nějaké obchodní spolupráci, ale k tomu nedošlo,“ uvedl Faltýnek mladší.

Policisté se zabývali i aktivitami samotného Jaroslava Faltýnka, když se jim podařilo nahrát jeho schůzku s tehdejším předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem.

Faltýnek ml. svědčil v kauze Stoka. Nemohl jsem nic ovlivnit, tvrdil

Krimi

Oba muži tehdy probírali tendr na provozovatele mýtného systému, o jehož provozování se ucházely firmy Kapsch a Czech Toll.

„Faltýnek řekl Rafajovi mj., že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch,“ shrnuli tehdy detektivové obsah jejich hovoru. Případ ale nakonec detektivové odložili.

Faltýnek byl dlouholetým prvním místopředsedou hnutí ANO. Na funkci rezignoval na podzim 2020 kvůli porušení opatření v boji proti koronaviru. Loni na podzim skončil i jako šéf poslanců ANO, kdy jej vystřídala Alena Schillerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám