Hlavní obsah

Mladík měl umlátit otce holýma rukama, hádka vznikla kvůli špinavému prádlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

S obličejem rozmláceným napadrť a poraněným mozkem skončil v brněnské nemocnici starší muž. Zranění, kterým i přes veškerou snahu lékařů podlehl, mu přitom měl způsobit jeho vlastní syn po hádce týkající se špinavého prádla. Mladý muž se v úterý začal ze svého činu zpovídat před brněnským krajským soudem, kde mu hrozí za ublížení na zdraví s následkem smrti až 16 let vězení.

Obžalovaný mladík před soudemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K činu došlo loni v zimě na okraji Brna v zahrádkářské osadě poblíž fakultní nemocnice. Na návštěvu za svým otcem, který tam žil ve stanu u jedné z chatek, dorazil jeho čtyřiadvacetiletý syn. Společně něco popili a otec syna požádal, aby mu odnesl špinavé prádlo na vyprání. Podle obžaloby pak došlo mezi dvojicí ke konfliktu, po němž zůstal ve svém stanu ležet na smrt zbitý starší muž.

„Obžalovaný jej udeřil přibližně desetkrát do obličeje a hlavy pěstí, přičemž byl srozuměn s tím, že údery vedené velkou intenzitou mohou způsobit vážná zranění. Poškozený utrpěl mnohočetné zlomeniny v obličeji, krvácení do mozku a otok mozku. V kritickém stavu byl převezen do nemocnice, kde byl akutně operován, ale i přes veškerou specializovanou pomoc zemřel,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Mladík před soudem obžalobu a s ní i svou vinu odmítl a přednesl svou verzi příběhu, v níž se bránil nenadálému otcově ataku.

„Normálně jsme spolu kecali a rozešli jsme se s tím, že jsem mu v igelitce odnášel věci na vyprání. Jenže ten vak mi praskl, tak jsem šel za ním ke stanu. Táta spal, zatřásl jsem s ním a řekl jsem mu, ať se nezlobí, ale že potřebuju jinou igelitku,“ popsal začátek konfliktu mladý muž.

Zdrogovaný žárlivec brutálně ubil družku v Budějovicích, dostal 16,5 roku

Krimi

„Táta se vzbudil a byl nervní, agresivní, čertil se. Řekl mi, že se o mě staral a já mu nejsem schopen ani odnést oblečení. Chytil mě pod krkem a začal mě škrtit, já se bránil a říkal jsem, proč to dělá. Pak jsem mu řekl, že jeho výchova byla špatná, to mě vzal do kravaty a spadli jsme na zem. Dal jsem mu asi deset ran do obličeje. Pustil mě a já viděl, že má v obličeji krev. Zpanikařil jsem, bouchal jsem na souseda z chatky, že je třeba zavolat záchranku, a utíkal jsem do nemocnice pro pomoc. Tam si pro mě přijela i policie,“ vypověděl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaný mladík před soudem

„Otec hrozně moc pil, poslední dva roky byl bezdomovec. Snažil jsem se mu pomoct, i náš vztah se lepšil. Dřív totiž mě i mámu mlátil. Já sám jsem byl dva roky zavřený na psychiatrii, tam mě diagnostikovali schizofrenii, pokud se nemýlím,“ dodal mladý muž.

Protože obhajoba se rozhodla osobně vyslýchat svědky i soudní znalce, musel předseda senátu Michal Zámečník odročit projednávání případu na začátek března, kdy by měl padnout i verdikt.

Ubil muže na faře pohrabáčem. Extrémní brutalita, uvedl odvolací soud a zvýšil trest o osm let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám