Hlavní obsah

Lupič si v bance vyhlédl 90letou ženu a přepadl ji. Vinu házel na těžké dětství, drogy a automaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Praha

Jak snadno přijít k penězům? No přece přepadnou bezmála devadesátiletou stařenku, která si do banky přišla nahlásit výběr hotovosti. Takto zřejmě uvažoval muž, který si seniorku vytipoval pod záminkou pomoci s pořadovým lístkem, pak ji sledoval domů a tam přepadl. Důchodkyně ale k lupičově zklamání neměla u sebe více než 3000 korun.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Lupič se při akci neštítil použít násilí, když stařenku při přetahování o tašku na kolečkách srazil na zem. Nebožačku pak obral o peníze a utekl.

Přepadení se přitom dopustil pouhé dva měsíce poté, co opustil brány věznice, kde si odpykával trest za předchozí loupež. U soudů pak vyprávěl o tom, že měl těžké dětství a od útlého věku je závislý na drogách a automatech.

Pražský městský soud loupežníka potrestal jedenácti lety vězení, což je nad horní hranicí sazby. Soud ke zvýšení přistoupil právě s ohledem na to, že muž si právě odpykal trest 6,5 roku za loupež v Brně, kde byli podle zjištění Novinek oběťmi dva chlapci ve věku 15 a 17 let.

Kuriózní podvodník z Moravy. V paruce hrál starého učitele hudby a zapůjčené nástroje pak prodával

Krimi

Lupičovo dovolání pak smetl ze stolu Nejvyšší soud.

Muž si důchodkyni vytipoval ve vstupní recepci banky, kam si přišla nahlásit výběr 60 tisíc korun. V domnění, že seniorka už peníze má, ji pak téměř dvě hodiny sledoval až k jejímu bydlišti. Tam se za ní vetřel až do chodby a vytasil se báchorkou, že je pracovník banky.

„Vybrala jste si peníze a stal se malér, něco se stalo s těmi penězi, ty peníze stahujeme a já je chci vidět,“ řekl dle verdiktu stařence.

Stal se malér, něco se stalo s těmi penězi, ty peníze stahujeme a já je chci vidět
lupič

Ta se muže snažila odstrčit se slovy: „Koukejte vypadnout, než zavolám policii!“

Darebák ale na nic nečekal, důchodkyni srazil na zem a vytrhl jí z rukou tašku na kolečkách. Pak s pár tisíci utekl. Stařenka utrpěla pohmožděniny a po silném psychickém otřesu se bála vycházet z domu.

Chtěl mírnější trest

Muž v dovolání napadal výši trestu uloženého nad horní sazbou.

„Loupeže se dopustil dva měsíce po propuštění z výkonu trestu, neučinil tak ovšem proto, že by pohrdal hodnotami chráněnými trestním právem nebo že by si neuvědomoval zavrženíhodnost tohoto svého jednání, ale pro potřebu opatřit si hotovost pod tlakem svých závislostí,“ argumentovala jeho obhájkyně.

„Záměrem obviněného vůbec nebylo použít proti poškozené jakékoliv násilí, domníval se, že peníze vyláká lstí. Teprve poté, co poškozená lsti neuvěřila, zpanikařil,“ předložila advokátka řadu údajných polehčujících okolností.

„Nepoužil proti poškozené žádnou zbraň, ani jí nevyhrožoval násilím. Učinil prohlášení viny, nahradil škodu způsobenou přímo poškozené a skutek neměl v podstatě žádné následky,“ dodala.

Nejvyšší soud ale neměl pro takovou obhajobu pochopení a připomněl, že předchozí trest muže zřejmě vůbec nenapravil. Odmítl také čin bagatelizovat ve smyslu, že se přece přepadené nic vážného nestalo.

Soudci také upozornili, že pokud muž hází vinu na své závislosti, měl možnost se začít léčit.

Jako v Popelce? Policie chce podle boty najít loupežníka, který přepadl hernu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám