Hlavní obsah

Lidé svolávají do Plzně protest, patnáctiletou dívku znásilnil Ukrajinec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Otřesný případ, kdy osmnáctiletý Ukrajinec v Plzni brutálně znásilnil a pokusil se zabít o tři roky mladší dívku, má dohru. Na sociálních sítích už se lidé svolávají k sobotnímu protestu právě proti Ukrajincům. Policie upřesnila, že se nejedná o uprchlíka, ale mladíka, který ve městě dlouhodobě žije. Soud rozhodl o jeho vzetí do vazby.

Mladík v Plzni je podezřelý ze znásilnění 15leté dívkyVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Okresní soud v Plzni v pátek odpoledne rozhodl o tom, že obviněný bude stíhán vazebně. Informovala o tom policejní mluvčí Pavla Burešová na Twitteru. Přesné důvody, kvůli kterým soud mladíka poslal do vazby, policie neupřesnila.

Trestní řád uvádí k těmto rozhodnutím tři důvody - riziko, že obviněný se bude třeba útěkem vyhýbat trestnímu stíhání, nebo že bude vyšetřování mařit například ovlivňováním svědků, případně že by pokračoval v trestné činnosti. Pro uvalení vazby soudu stačí alespoň jeden z uvedených důvodů.

Na sociální síti se od čtvrtka, kdy Novinky o události informovaly, šíří nenávistné komentáře. Lidé už také svolali na sobotu pochod Plzní, který má být namířený proti Ukrajincům. „Nad rámec už uvedeného můžeme potvrdit, že obviněným je cizinec, který zde dlouhodobě žije,“ napsala policie na Twitteru v pátek dopoledne.

Pátrání po pachateli znásilněníVideo: Policie ČR

„Stále platí, že názory jsou jedna věc, šíření nenávisti věc druhá. Nikomu to nepomůže. Nenávist je nepřijatelná a naší povinností je prošetřit všechny trestné činy,“ doplnila.

Podle zjištění Práva zatím nebyl v centrálním ani dotčeném městském obvodě Doubravka žádný protest oficiálně nahlášen. Policie se už věcí ale zabývá.

K případu se vyjádřil i plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). „Dívky je mi obrovsky líto. Jako otec stejně staré dcery si ani nedokážu představit, jakým peklem musela projít. Takový čin nemá žádné ospravedlnění a ani ten nejtvrdší trest nebude pro pachatele dostatečný. Nedošlo jen k ublížení na zdraví, ale i k psychické újmě, kterou si dívka ponese celý život. Doufám, že bude silná a přes celou věc se v rámci možností co nejdříve překlene,“ sdělil.

Dívka předstírala smrt

Zarzycký na pondělí svolal mimořádnou schůzku, kdy bude se zástupci cizinecké, státní i městské policie i odboru bezpečnosti řešit situaci v Plzni.

Událost se stala na Doubravce. Útočník ji v úterý večer vylákal na procházku kolem řeky. Dívka se s mladíkem znala a souhlasila. Pak se ale muž vydal do nedalekého lesíku, svázal jí ruce, přelepil ústa a znásilnil ji. „Následně jí způsobil ještě řezné zranění a vyhrožoval jí smrtí,“ popsala policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Dívku poté zabalil do pytle, shodil ze srázu do lesa a z místa odešel. Tím, že předstírala smrt, se pravděpodobně zachránila. Sama si došla pro pomoc, sanitka ji pak se zraněními odvezla do nemocnice. Několik hodin po činu policisté osmnáctiletého mladíka dopadli. Kriminalisté ho obvinili z pokusu o vraždu a znásilnění.

Mladík v Plzni je podezřelý ze znásilnění 15leté dívky. Předstírala smrt, aby se zachránila

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám