Hlavní obsah

Kvůli autu udusili spolubydlícího, dohodli se na 15 letech vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na patnáct let do vězení za vraždu poslal v úterý pražský městský soud Filipa Kotase (30) a Ladislava Tokára (24), kteří spolubydlícího udusili kvůli tomu, že na ně nechtěl přepsat auto. Obžalovaní se už minulý týden k činu přiznali, uzavřeli se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, kterou soud v úterý schválil. Verdikt je tak pravomocný.

Filip Kotas a Ladislav Tokar u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Soud schvaluje dohodu o vině a trestu uzavřenou mezi státním zástupcem Jiřím Valsamisem a Filipem Kotasem a Ladislavem Tokárem,“ uvedl předseda soudního senátu Petr Blažek.

„Došlo k usmrcení poškozeného, přičemž ten motiv byl majetkového charakteru,“ konstatoval soudce. „Pokud by se provádělo dokazování, soud by patrně dospěl ke stejnému závěru,“ dodal.

Trest, na kterém se obžalovaní dohodli s žalobcem, je uložený na samé spodní hranici zákonné trestní sazby. „Nesporně je pro obžalované takový trest velmi vstřícný a nelze mluvit o nějaké nepřiměřenosti,“ doplnil soudce s tím, že trest zohledňuje některé polehčující okolnosti jako přiznání. Soudce nicméně nevyloučil, že by v případě, kdy by bylo prováděno dokazování, trest mohl být vyšší.

Kvůli autu udusili muže polštářem. Pak ho chtěli rozřezat, ale neměli na to

Krimi

Kotas s Tokárem loni v březnu v pražském Střížkově chtěli donutit Kotasova partnera (46), se kterým byl podle svých slov necelý měsíc, aby na Tokára přepsal jeho Kiu Sportage. Muž to ale odmítl, načež došlo mezi ním a Tokárem k hádce, která přerostla ve fyzický konflikt. Tokár muže udeřil rukou do hlavy takovou silou, že muž upadl na zem. Tam ho začal Kotas dusit polštářem, dokud se nepřestal hýbat. Tokár muži mezitím držel ruce, aby se nebránil.

Muže pak svlékli, umyli a naaranžovali do postele tak, aby to vypadalo jako sebevražda nebo náhlé úmrtí. Tělo oběti pak chtěli rozřezat, koupili si kvůli tomu i ruční pilu, nakonec na to ale nesebrali odvahu. Místo toho odjeli na několik dní do Německa. Policie je dopadla koncem loňského roku.

Ani jeden z mužů svůj čin nijak nepopíral. „Co je mi kladeno za vinu, beru jako pravdu,“ prohlásil minulý týden Tokár. I Kotas se k činu doznal: „Čin, na kterém jsem se podílel, mě upřímně mrzí. Omlouvám se za to, ačkoliv to, na čem jsem se podílel, je neomluvitelné. Prohlašuji svou vinu.“ Kotas i Tokár své jednání sváděli zejména na vypitý alkohol a drogy.

„Ještě jednou bych se rád omluvil pozůstalým, lituji toho,“ zopakoval Kotas v úterý u soudu. „Chtěl bych se velice omluvit za to, co jsme s panem Kotasem provedli,“ kál se i Tokár.

Pozůstalým musí odsouzená dvojice také zaplatit přes 1,2 milionu korun jako nemajetkovou újmu.

Obžalovaný z vraždy v Liberci je téměř nevidomý, oběť ale trefil pistolí přímo do čela

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám