Hlavní obsah

Obžalovaný z vraždy v Liberci je téměř nevidomý, oběť ale trefil pistolí přímo do čela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Sedmapadesátiletý Václav Rác zastřelil loni v září v Liberci souseda, s nímž měl dlouhodobé spory. O šest let staršího muže usmrtil jediným výstřelem z nelegálně držené zbraně a k činu se policii i před soudem přiznal. Případ má ale neobvyklé okolnosti. Rác podle svých slov trpí postupující slepotou u obou očí, oběť ale trefil přesně do čela.

Foto: Michael Polák, Právo

Václav Rác u soudu (22. srpna 2023)

Článek

Rác měl v minulosti přijít o periferní vidění a vidí jen malý výsek před sebou. Souseda ale trefil přesně do čela a muž byl na místě mrtvý. Ve středu proto u soudu prostřednictvím videohovoru vypovídal znalec z oboru očního lékařství, který obžalovaného vyšetřoval.

„Na dva metry, které ho měly dělit od oběti, musel poznat, kdo to konkrétně je. Viděl například ruce nebo obličej. Celou postavu ale neviděl. Mohl vidět jen proužek, deset patnáct centimetrů široký,“ uvedl znalec Vladimír Stibor. „Že se trefil přímo do čela, je náhoda,“ dodal.

Podle něj má Rác takzvané trubicové vidění. „Je to podloženo anatomicky. Nálezem na sítnici a zrakovém nervu,“ potvrdil handicap obžalovaného znalec. Rác podle něj může sledovat televizi, ale celý obraz nevidí. Jen malou část. Může se také - byť obtížně - orientovat v prostoru. „Tím výsekem, kterým vidí, hledá to, co má kolem sebe, a může se to naučit sledovat, ale je to velmi obtížné,“ zmínil znalec.

Má být skoro slepý, ale jezdí na kole. Muž z Liberce obžalovaný ze zastřelení souseda stojí před soudem

Krimi

Spor o garáž

Se svou obětí měl nevidomý střelec dlouhodobý spor. Vlastnil totiž garáž, která ale stála na sousedově pozemku, tomu se to ale nelíbilo. Řešení ovšem podle všeho nedokázaly najít ani úřady.

Další neobvyklou okolností v případu je fakt, že téměř nevidomý útočník měl doma i v garáži několik nelegálně držených zbraní, včetně samopalů, i tisíce nábojů. Rác se hájí tím, že si to u něj uložil jeho dobrý známý, který mezitím zemřel. „Já jsem s tím vůbec nemanipuloval,“ řekl před soudem Rác.

V osudný den před rokem ale jednu z pistolí do ruky vzal. „Protože mě v minulosti soused a jeho synové fyzicky napadli. Protože už jsem tu zkušenost, po které jsem skončil v nemocnici, měl. Vzal jsem si ji na obranu, abych ho postrašil, abych nedopadnul jako minule,“ řekl u soudu. „Nevzal jsem si ji, abych ho zastřelil,“ dodal Rác.

Chtěl zastřelit sousedy i sebe. K soudu přišel s bílou holí a se slovy o tom, že se oběsí

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám