Hlavní obsah

Kramný si odsedí 28 let. Petr nic neudělal, prohlásila jeho matka

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, pem

Vrchní soud v Olomouci ve středu potvrdil 28letý trest Petru Kramnému, který zavraždil svou manželku a dceru na dovolené v Egyptě. Po roce tak skončil jeden z nejsledovanějších případů české justice. Verdikt je pravomocný, Kramný může podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Novinky sledovaly vyhlašování verdiktu v on-line reportáži.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný u vrchního soudu. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

11:12 - Sám Kramný se k verdiktu médiím nevyjádřil. Udělala to za něj Rejžková. „Nerozumí mu, nechápe ho. Už delší dobu není v psychické pohodě. Přispěla k tomu výrazně i média, která se na tom honu na něj velmi podílela. Tvrdím a dál budu tvrdit, že všichni byli ovlivněni i tím, co o něm slyšeli. Tváří se divně jen proto, že národ ho zná z vašich záběrů," řekla novinářům Rejžková.

11:06 - „Rozsudek považuji za nespravedlivý. Založilo se tady na jeden z největších justičních skandálů v této zemi. A to nedává zrovna dobrou známku demokratickému a právnímu státu. Podáme dovolání a já osobně se budu snažit dostat se ke všem preparátům, které nám tady byly upírány, a to tím, že bude vypracován nový znalecký posudek jinými znalci, aby je nikdo nemohl napadat. Nic neskončilo," prohlásila po odchodu z jednací síně Kramného advokátka Jana Rejžková.

10:55 - „Rozhodnutí soudu není správné. Petr nic neudělal. Bohužel, chyběly důkazy v jeho prospěch, soud je nepřipustil," uvedla v reakci na verdikt soudu Kramného matka Irena Rychlá.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Matka Petra Kramného Irena Rychlá

10:30 - „Dnešní verdikt považuji za správný a akceptuji ho," uvedla před soudní síní žalobkyně Jarmila Večeřová.

10:22 - „Stížnost si nepodávám," uvedl Kramný. Soudce jednání ukončil.

10:19 - Kramný se radí s obhájkyní o tom, zda si podá stížnost proti usnesení, kterým bylo zamítnuto jeho propuštění z vazby, či nikoliv.

10:07 - „Vzhledem ke skutečnostem, které jsem uvedl, musím konstatovat, že krajský soud došel ke správným skutkovým závěrům a stanovil i správnou právní kvalifikaci," prohlásil soudce odvolacího senátu.

10:00 - „Toxikologická vyšetření ve dvou různých českých laboratořích jednoznačně prokázala, že v tělech obětí nebyly žádné toxikologické látky. Znalci naopak potvrdili úraz elektrickým proudem," uvedl Čapka s tím, že další znalecký posudek obhajoby ale toto nepotvrdil a zjistil u obětí počínající zánět střev a sleziny.

„Za celou dobu soudní praxe jsem se nesetkal s tím, co uvedl znalec (Igor) Farkaš. Tento znalecký posudek není objektivní a v mnohém si odporuje. Proto byl vyžádán revizní posudek a ten potvrdil úraz elektrickým proudem," řekl Čapka s tím, že posudek obhajoby není v daném řízení způsobilý.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Petr Kramný u Vrchního soudu v Olomouci

9:49 - „Obžalovaný se jejich otravu původně snažil svést na Moniku Kramnou. Prý měla deprese a trpěla sebevražednými sklony. I to svědci vyvrátili," konstatoval Čapka a dodal: „Chování obžalovaného bylo nestandardní i po činu. Nejenže se vinu snažil svalit na svoji ženu, ale po návratu do ČR navázal intimní vztahy s jinými ženami," pokračoval soudce.

9:44 - Soudce upozornil i na výpověď polské svědkyně, do jejíhož pokoje byl Kramný odveden. „Tvrdil, že si tam sedl na postel, napil se a šel hned zvracet. To svědkyně jednoznačně vyvrátila. Nic nepil, nezvracel, vypověděla," řekl Čapka. 

9:40 - „Podivné je i chování obžalovaného, když tvrdí, že se zbavil všech svršků zemřelých ještě v hotelu. Za situace, kdy obviňuje jeho personál," poukázal na další abnormalitu v Kramného výpovědi Čapka.

9:34 - „Obžalovaný lhal, pokud tvrdil, že neměl k dispozici kontakty na delegáty. Svědci to vyvrátili. Podle nich byli účastníci zájezdu s nimi ve styku několikrát denně," uvedl soudce v odůvodnění verdiktu.

9:28 - Rozpory v Kramného výpovědi se podle soudce týkaly i manželských vztahů Kramných. „Svědci je vykreslili mnohem horší než on. Kramná podle některých svědků například říkala, že jim to už delší dobu nefunguje a že spolu nespí," vysvětlil Čapka.

9:25 - „Ve výpovědi Kramného jsou rozpory týkající se smrti jeho manželky a dcery. Tvrdil, že utrpěly otravu z jídla nebo pití. To bylo důkazy jednoznačně vyvráceno. Zajímavé je, že ač jim na pokoji došla voda, toaletní papír, nenechal uklízečky toto doplnit. To mohlo svědčit o tom, že se na pokoji mohlo něco dít. Nevyhledal ani lékařskou pomoc, přičemž v minulosti tak činil, nebo se spoléhal na své známé. Přitom v hotelu na to podmínky byly. Nacházela se tam třeba ošetřovna, v níž působila česky mluvící zdravotní sestra," uvedl soudce Čapka.

9:18 - „Krajský soud postupoval ve vztahu ke kauze Kramného v souladu se zákonem tak, aby mohl řádně rozhodnout," řekl předseda senátu Václav Čapka. "Obhajobě obžalovaného neuvěřil důvodně. My ji považujeme za účelovou," pokračuje Čapka.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Petr Kramný u soudu

9:16 - Nově soud rozhodl o náhradě nemajetkové újmy třem sourozencům v celkové výši bezmála dvou miliónů korun.

9:12 - Soud Kramnému potvrdil 28 let vězení.

9:11 - Předseda senátu Václav Čapka vyhlašuje usnesení. Důkazní návrhy Kramného a jeho matky – například znalecké posudky, videozáznamy pitvy zemřelých, konfrontace všech znalců, promítnutí histologických preparátů, výslechy dvou svědků z Egypta – se zamítají. Provedení těchto důkazů není důvodné.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Petr Kramný chvíli před vyslechnutím rozsudku

9:06 - Kramný se radí s obhájkyní Janou Rejžkovou.

9:05 - Eskorta právě přivedla do jednací místnosti Petra Kramného.

9:00 - Na chodbě před jednací místností čeká asi 40 zástupců médií.

Vrchní soud projednával případ Kramného již v úterý, kdy svou řeč přednesla jak žalobkyně Jarmila Večeřová, tak obhájkyně Jana Rejžková a zmocněnkyně pozůstalých. Na závěr státní zástupkyně navrhla pro obžalovaného 30 let vězení, obhajoba zproštění obžaloby.

Krajský soud v Ostravě poslal Kramného na 28 let za mříže 7. ledna. Rozhodl rovněž, že příbuzným má zaplatit osm miliónů korun. Soudkyně Renata Gilová tehdy uvedla, že o vině obžalovaného není pochyb a důkazy tvoří ucelený řetězec. Odvolal se nejen Kramný, ale také jeho matka a státní zástupce.

Málo důkazů

Podle ostravského soudu Kramný v červenci 2013 na dovolené v Egyptě zabil elektrickým proudem svou šestatřicetiletou manželku a osmiletou dceru. Obě byly nalezeny mrtvé v hotelovém pokoji.

Celý proces byl bitvou znalců, kterým práci ztěžoval nedostatek důkazů, nepřístupné místo činu i nemožnost ohledání těl ihned po smrti. Odborníci tak museli pracovat se zlomkem důkazů a indicií oproti jiným případům.

Podle egyptských úřadů zemřely oběti na následky dehydratace nebo otravy. Žádný jed ale tamní experti neobjevili. Těla po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem.

Proces s Petrem Kramným v on-line reportážích:
Svou rodinu jsem miloval, otrávila je voda, stojí si za svým Kramný
Monika byla společenská a o domácnost se starala, řekl bratr mrtvé
Kramní se noc před tragédií pohádali kvůli animátorce, tvrdí svědek
Měla ráda život, řekla kamarádka Kramné a popřela sklony k sebevraždě
Monika se ho ptala, zda může mít sex za peníze, zaznělo u soudu s Kramným
Monika s Klárou mohly zemřít společně, připustila znalkyně
Kramný nám schvaloval články, dostal desítky tisíc, vypověděl novinář
Kramný lomcoval klikou a volal „help“, vypověděla žena z vedlejšího pokoje
Vyšetření jednoznačně neprokazuje, že oběti zabil elektrický proud, řekl znalec obhajoby
Kramný si nafotil mrtvou manželku a dceru, řekla svědkyně soudu
Těla mrtvých Češek v Egyptě ohledávala kvůli ramadánu jako první delegátka
Žádné násilí, ale žaludeční nevolnost, uzavřel úmrtí egyptský patolog
Na tělech nebyly známky po zásahu elektrickým proudem, napsali Egypťané
Nevím, proč bych měl zabít svoji manželku, prohlásil Kramný
Monika mě svedla, uvedl milenec Kramné
Stopy po zásahu proudem mohly vzniknout v letadle, připustil Kramného znalec
Soudkyně chce v případu Kramného nový posudek, jednání odročila
Revizní znalci rozcupovali tvrzení Kramného obhajoby
Žádný důkaz, žádný motiv, advokátka Kramného cupovala obžalobu
Petr Kramný dostal za vraždu manželky a dcery 28 let
Státní zástupkyně přitvrdila, pro Kramného chce přísnější trest

Anketa

Souhlasíte s rozsudkem nad Petrem Kramným?
Ano
82,5 %
Ne
17,5 %
Celkem hlasovalo 8232 čtenářů.

Související téma:

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám