Hlavní obsah

K vyšetřování masakru policie do konce března nic neřekne

– Uherský Brod

Až na konci března uvolní policie a státní zastupitelství další informace o tragédii v Uherském Brodě, kde před týdnem po střelbě zemřelo osm lidí. Následně se zastřelil i pachatel Zdeněk Kovář.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Policie místo uzavřela.

Článek

„Informační embargo bylo uvaleno po dohodě policie a státního zastupitelství, žádné aktuální informace k vyšetřování nyní nebudou sdělovány," řekl zlínský policejní mluvčí Pavel Benedikt Stránský.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v Uherském BroděVideo: Pro Novinky Lukáš Jurčička, Novinky

Tragédie v Uherském Brodě se stala minulé úterý. Třiašedesátiletý muž vešel do restaurace Družba a zastřelil osm lidí ve věku 27 až 66 let a poté i sebe. K obětem neměl žádný bližší vztah. Jedna žena byla při střelbě zraněna, podstoupila operaci v uherskohradišťské nemocnici, kde je stále hospitalizována, její stav je stabilizovaný. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. Několika lidem se podařilo z restaurace utéct.

Výsledky analýz nejsou

Policie by měla mít v tomto týdnu k dispozici první výsledky analýzy zákroku proti střelci. „Výsledky zatím nejsou,” řekla mluvčí policejního prezidia. Na pokyn policejního prezidenta se událostí zabývá odbor vnitřní kontroly policejního prezidia. Zákrok prověřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), její mluvčí sdělila, že výsledky zatím nejsou známy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svědek, který přežil masakr v Uherském Brodě, popisuje jeho průběhVideo: Reuters

V médiích se objevila svědectví přeživších, kteří byli v době útoku v restauraci, zákrok policie kritizují, především přišel podle nich pozdě. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) policie nechybovala.

V Uherském Brodě se lidé v pondělí rozloučili s první obětí střelce, další pohřeb se koná v úterý a v dalších dnech. Rodina útočníka vyjádřila soustrast pozůstalým obětí a uvedla, že se už léta se střelcem nestýkala. Střelba vyvolala diskusi o změnách v udělování zbrojních průkazů. Útočník střílel z legálně držených zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám