Hlavní obsah

Firma z Opavska zpřísní dohled nad kamiony z Turecka. Kromě zboží vozí migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle už zřejmě není jen náhoda. Do firmy Lanex v Bolaticích na Opavsku mířil o uplynulém víkendu už druhý kamion, který spolu s materiálem pro výrobu lan přivezl i ilegální migranty. Zatímco v prvním případě v polovině července se uprchlíci dostali až do areálu firmy, kde je zajistila policie, tentokrát z kamionu šest migrantů vyskákalo těsně před bránou.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

K události došlo o víkendu, policie o něm informovala ve středu na základě zjištění a dotazu Novinek.cz. Přitom to není tak dlouho, co do areálu Lanexu projel zaplombovaný kamion, ve kterém byli přítomni ilegální migranti. „Bylo jich tehdy čtrnáct. Do nákladního prostoru se dostali poté, co poškodili horní část plachty. Tehdy jsme kamion zajistili, pro vyčerpané uprchlíky jsme zajistili barely s vodou a přivolali policii,“ řekla mluvčí Lanexu Ivana Gračková.

Druhý případ, ke kterému došlo nyní, měl podobný scénář s tím rozdílem, že uprchlíci z návěsu vyskákali už před bránou do bolatické továrny, a to v šest hodin ráno. Smůlu měli v tom, že kolem náhodou projížděla policejní hlídka, které ihned zasáhla. „Ze zadního prostoru vyskákalo přes porušenou plachtu šest mužů ve věku od 25 do 35 let. Čtyři byli zadrženi na místě, další dva se podařilo vypátrat později díky účasti psovoda,“ řekl mluvčí policie René Černohorský.

Šestice mužů pocházela, stejně jako v případě z poloviny července, z různých asijských zemí a nikdo z nich neměl povolení k pobytu. Na místě si je převzala cizinecká policie. Kriminalisté následně vyslechli i řidiče a budou zjišťovat, zda o přítomnosti migrantů věděl, nebo ne. V tom případě by se dopustil trestného činu.

Vedení společnosti Lanex se rozhodlo po těchto dvou zkušenostech s dodavatelem z Turecka zpřísnit dohled nad zásilkami. Nejen že kamiony budou kontrolovat ještě před vjezdem do areálu, ale také se rozhodli navázat užší spolupráci s policií. „Všichni speditéři, kteří nám posílají materiál ze zahraničí, zejména od tureckých dodavatelů, nám nově budou dávat vědět, když se kamion s materiálem bude nacházet ve vzdálenosti asi deseti kilometrů od Bolatic. O každé takové dodávce budeme hned informovat policii s tím, že bude moci přijet kamion prověřit,“ dodala mluvčí Lanexu.

Převaděč s Turky ujížděl policii na Břeclavsku. Daleko nedojel

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám