Hlavní obsah

Děti nechodily do školy, matka jde za to natvrdo do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na osm měsíců za mříže poslal brněnský soud matku, která opakovaně neposílala svoje děti do školy. Soud se ji nejprve snažil napravit podmíněným trestem, ale žena si z toho nic nedělala a děti dál kupily neomluvené hodiny. Takže soudu nakonec nezbylo nic jiného než uložit trest vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Problémy se školní docházkou měly děti ve věku 9, 10 a 12 let nejprve v Brně, kde s matkou žily, a potom i na Prostějovsku, kam se loni rodina odstěhovala. Brněnská základní škola matku marně upozorňovala, že děti mají nejen vysoký počet omluvených, ale hlavně rostoucí počet neomluvených hodin.

Na nedbalé docházce se nic nezměnilo přesto, že žena byla v podmínce za ohrožování výchovy dítěte a také za vyhrožování úřední osobě. Situace se navíc nezlepšila ani poté, co se děti s matkou přestěhovaly na Prostějovsko. „Vedle vysokého počtu omluvených měly děti i neomluvené hodiny. Nebyly přitom žádné důvody, pro které by děti nemohly chodit do školy. Obžalovaná byla opakovaně upozorňována školou i odborem sociálněprávní ochrany dětí, ale neprojevila snahu se situací něco dělat,“ stálo v soudním spisu.

Ztratila jsem se, ale už jsem v taxíku, vzkázala soudu

Žena tak putovala k prostějovskému okresnímu soudu, který ji potrestal osmiměsíčním vězením. S tím se však nesmířila a podala odvolání ke Krajskému soudu v Brně. Na nařízené jednání se pak ale nedostavila a přes svoji advokátku vzkázala, že se po cestě ztratila, nicméně prý sedí v taxíku a spěchá k soudní budově. Senát v čele s Monikou Staniczkovou ale neměl chuť čekat, zda se žena dostaví, a začal tak jednat v její nepřítomnosti.

Školačka z České Lípy zameškala přes 900 hodin, venku přitom vysílala živě

Krimi

„Žádný trestný čin nebyl spáchán, klientka by vůbec neměla být trestně stíhána. Všechny tři školou povinné děti nyní řádě chodí do školy a ani jedno nemá neomluvené hodiny. Klientka opravdu nemá v úmyslu výchovu dětí zanedbávat a vzala si k srdci to, co jí bylo vytýkáno,“ horovala za ženu její obhájkyně.

Matka u prvoinstančního soudu tvrdila, že děti vždy omlouvala, měly prý chřipku. Prý se ale potýkala s tím, že to měla daleko za lékařkou, neboť se v té době zrovna stěhovala z Brna, navíc si prý nebyla jistá, jak to bylo s pravidly na omlouvání ve škole. Dětská lékařka připustila, že matka skutečně volala s tím, že děti jsou nemocné, když jí ale sestra řekla, ať s nimi přijde, neukázala se.

Na vyhlášení verdiktu už matka dorazila a mohla si tak poslechnout, že její odvolání soudci smetli ze stolu. Odvolací senát připomenul odůvodnění prostějovského soudu, podle něhož nebylo už možno uložit jiný trest než vězení. Žena se totiž skutku dopustila v podmínce, peněžitý trest s ohledem na její sociální poměry nebyl možný a žena nespolupracovala ani při zvažované možnosti uložit domácí vězení.

Sourozenci z Jesenicka zameškali ve škole 600 hodin

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám