Hlavní obsah

Aktivistka hodila Okamurovi do obličeje štrúdl. Zasáhli policisté v civilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Štrúdl s jablečnou náplní kulatého tvaru přistál ve čtvrtek na obličeji poslance Tomia Okamury na mítinku v Praze. Hodila mu ho tam aktivistka, kterou ihned spoutali dva policisté v civilu. Ti stáli po boku poslance.

Okamura a štrúdlVideo: Biotická Pekařská Brigáda

 
Článek

Tomio Okamura měl ve čtvrtek na pražském Proseku v parku Přátelství své vystoupení na Tradiční pouti SPD. Po úvodním slovu odešel poslanec z pódia, aby se pozdravil se svými příznivci. Mezi nimi byla schovaná také aktivistka z hnutí nazvaného Biotická Pekařská Brigáda.

Ta v jednu chvíli hodila Okamurovi do obličeje jablečný štrúdl s nápisem S láskou, který si přinesla v krabici. Okamžitě zasáhli dva policisté, kteří ji povalili na zem a spoutali ji. Minimálně jeden z policistů měl na ruce nápis policie.

„Policisté v rámci dohledu nad veřejným pořádkem na probíhajícím shromáždění na nezbytně nutnou dobu zajistili ženu, která dortem atakovala pana Okamuru. Žena je podezřelá z přestupku proti občanskému soužití a po zajištění byla propuštěna,“ uvedl mluvčí policie Jan Daněk.

Foto: Biotická Pekařská Brigáda, Bez zdroje

Tomio Okamura dostal štrúdlem do obličeje.

Podle něj šlo o oznámené shromáždění, na kterém byli přítomni policisté. „Na oznámených shromážděních jsou zpravidla přítomni uniformovaní policisté, policisté v civilu, kteří jsou označeni páskou policie, i policisté, kteří jsou v civilu, označeni nejsou a plní specifické úkoly,“ konstatoval Daněk.

Podle mluvčího platí, že v případě potřeby primárně zakročují policisté v uniformě či, po předchozím prokázání příslušnosti k PČR, policisté v civilu. „Nesnese-li věc odkladu, je ze zákona povinen zakročit každý policista,“ shrnul mluvčí.

Aktivistka: Okamura šíří nenávist a strach

„Tomio Okamura je pro mě utlačitel. Je to obchodník se strachem a populista, řekne cokoliv, jen aby si získal masy lidí a manipuloval jimi a aby pak mohl usednout na trůn a z něho vládnout tvrdou rukou. Chtěla jsem poukázat na to, co se doopravdy skrývá za jeho názory, a tím štrúdlem v obličeji na něj v podstatě ukázat jako na konkrétní osobu, která ve společnosti šíří nenávist, politiku strachu a populistickou manipulaci,“ sdělila Novinkám aktivistka.

Hnutí se podle svého vyjádření inspirovalo zahraničním kolektivem Biotic Baking Brigade, který fungoval v Americe v 90. letech minulého století. Ten hodil koláč třeba na Billa Gatese nebo starostu San Francisca Willieho Browna.

Foto: Biotická Pekařská Brigáda, Bez zdroje

Tomio Okamura dostal štrúdlem do obličeje.

Reklama

Výběr článků

Načítám