Hlavní obsah

Zotavené z covidu-19 bude Chorvatsko očkovat pouze jednou dávkou vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Chorvatsko bude očkovat lidi vyléčené z covidu-19 pouze jednou dávkou vakcíny. Druhá již imunitu neovlivňuje, oznámil podle televize N1 hlavní epidemiolog Krunoslav Capak.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Hotelová restaurace v chorvatské Poreči.

Článek

„Osoby, které se vyléčily z covidu-19, by měly být očkované pouze jednou dávkou. Druhá dávka po vyléčení imunitu nezvyšuje,“ řekl Capak. Podle něj jde o úřední rozhodnutí učiněné na základě výzkumu provedeného infekční klinikou v Záhřebu.

Gruzie, Island či Belize. Států, které vpouští naočkované turisty, přibývá

Cestování

Chorvatsko, které má přibližně čtyři miliony obyvatel, do čtvrtka aplikovalo bezmála 873 tisíc dávek proticovidové vakcíny, přičemž alespoň jednu dávku obdrželo téměř 683 tisíc lidí. Minulý týden začalo přednostně očkovat pracovníky v cestovním ruchu, čímž chce napomoci ke zdárnému průběhu nadcházející turistické sezony.

Za posledních 24 hodin přibylo v zemi na Jadranu 2007 nově nakažených koronavirem a 41 úmrtí spojených s covidem-19. Celkově se už infikovalo přes 332 tisíc lidí a 7018 jich nákaze podlehlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám