Hlavní obsah

Gruzie, Island či Belize. Států, které vpouští naočkované turisty, přibývá

Cestovní ruch se pozvolným tempem opětovně rozjíždí. Přibývá totiž států, které na své území vpouštějí naočkované turisty bez dalších restrikcí. Jde mimo jiné o Island, Ekvádor, Belize, Gruzii, Guatemalu či Chorvatsko. Návštěvníci se namísto negativních testů musejí prokázat potvrzením o kompletní vakcinaci. V létě by stejný přístup mohla zaujmout i Francie.

Foto: Profimedia.cz

Očkovaní turisté mohou už bez restrikcí například na Island.

Článek

Podle serveru Daily Mail projednává francouzský prezident Emmanuel Macron s vládou způsoby, jak během letní sezony otevřít zemi nejen evropským, ale také americkým turistům. Zřetel by se mohl brát na potvrzení o kompletním očkování, tedy dvěma dávkami schválených vakcín. Macron uvedl, že vláda jedná o certifikátu, jenž by umožnil cestování mezi evropskými zeměmi, není však jasné, zda by se to týkalo i Velké Británie, která už není v EU.

„Pracujeme na certifikátu, který by umožnil cestování po skončení restrikcí,“ uvedl francouzský prezident televizní stanici CBS. „S progresivním uvolňováním opatření začneme začátkem května, chceme proto začít projednávat podobu letní turistické sezony nejen pro evropské, ale i americké návštěvníky,“ doplnil Macron.

Je libo očkování? Maledivy ho chtějí nabízet turistům při příjezdu

Cestování

Francie by ovšem pro vstup povolovala také negativní testy na covid-19, ostatně jako množství dalších zemí.

Postačí i negativní test

Očkování by mělo usnadnit od poloviny května také vstup do Řecka. I tamní vláda ovšem uvedla, že nepůjde o jediný prostředek, jak se do země dostat — rovněž postačí i negativní testy.

Mezi evropskými zeměmi, které očkovaným turistům umožní vstup, jsou také Estonsko, Rumunsko, Island, portugalský ostrov Madeira či Chorvatsko, uvádí servery Condé Nast Traveler či Business Traveller. Většinou postačí elektronické či papírové potvrzení o očkování.

Islandské orgány oznámily mimo jiné i to, že vpustí turisty, kteří už covid-19 prodělali a mají protilátky. Do Chorvatska je možné vyrazit rovněž i s pouhým testem, všichni turisté nicméně musejí ukázat potvrzení o rezervaci ubytování.

Dalšími státy otevřenými pro očkované turisty jsou Seychely, Belize, Gruzie, Ekvádor, Guatemala či Maledivy. I v těchto státech nicméně stačí negativní PCR test.

V Evropě se již několik týdnů také mluví o takzvaných očkovacích pasech, které by usnadnily cestování mezi členskými státy EU. Spoléhaly na ně především jižní státy, Řecko či Španělsko, pro něž je letní turistická sezona stěžejní. Zhotovení očkovacích pasů se však stále posouvá, aktuálně se počítá s červnem.

Na Madeiru s očkovacím pasem

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám