Hlavní obsah

Změna druhého termínu jen pro pár šťastlivců

Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová

Premiér Andrej Babiš (ANO) a po něm i ministr Adam Vojtěch (za ANO) oznámili, že si lidé mohou upravit termín druhé dávky proti covidu-19 podle toho, jak jim to vyhovuje. Jak Právo zjistilo, realita tak růžová není. Z informační linky 1221 často přesměrují zájemce na jejich očkovací centra. Ta, i když dělají, co mohou, dokážou vyhovět jen jednotkám lidí, protože mají plné kapacity. A tak sklízejí hněv nespokojených občanů.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Od 28. června, kdy byla vyhlášena možnost zkrácení termínu mezi 1. a 2. dávkou v případě vakcíny Pfizer/BioNTech, se na nás, podobně jako na centrální linku 1221, obracejí stovky zájemců o zkrácení čekání. Bohužel však nikdo občanům na rovinu neřekl, že to jde pouze v jednotkách případů. Očkovací centra, včetně nás, totiž stále očkují s využitím své maximální denní kapacity první i druhé dávky standardně objednaným zájemcům,“ řekla mluvčí nemocnice České Budějovice Iva Nováková.

Nikdo občanům na rovinu neřekl, že tento krok je realizovatelný pouze v jednotkách případů
Iva Nováková, nemocnice Č. Budějovice

„Je-li například na nějaký den objednáno 1500 osob při denní očkovací kapacitě 1500 osob, již tam tak nějak nevychází možnost přidat dalších například 150 zájemců o zkrácení intervalu,“ vysvětlila Nováková.

Nově nakažených je opět více než minulý týden, číslo R je nad jedničkou

Zahraniční

Do konce června byla oficiálně možnost zkrátit si termín druhé dávky ze 42 dnů na 34, v průběhu července pak zřejmě podle slibů vlády bude možnost domluvit si druhou vakcinaci už 21 dnů po první.

Už to jde. Lidé si mohou posunout termín druhé dávky

Domácí

„U lidí se tak vyvolalo falešné očekávání, které musí na pravou míru uvádět naši zdravotníci očkovacího centra, kteří za tento postup nejsou nikterak zodpovědní. Chápeme frustraci a rozhořčení, jež toto opatření u veřejnosti vyvolalo,“ dodala mluvčí s tím, že férovější alternativou by bylo nastavení kratšího intervalu, tedy 21 dnů, u nově registrovaných, tedy např. u dětí ve věku 12 až 15 let.

Stejně je na tom i naše největší Národní očkovací centrum v Praze v O2 Universum. „Snažíme se lidem vyjít vstříc, ale denně se nám při současné očkovací kapacitě sedmi tisíc vakcinovaných denně uvolní pár desítek termínů. Ty volajícím přidělíme. Ale apelovala bych na zájemce, aby skutečně raději kontaktovali linku 1221, tam by je neměli odkazovat na nás, ale tím, že vidí do systému, jim rovnou vyhovět, pokud takovou možnost najdou,“ sdělila Právu Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice, která očkování v O2 Universum zajišťuje.

Babiš: Milion dávek z Izraele jsme chtěli, ale nestihli bychom je vyočkovat před expirací

Domácí

„Prioritní je naočkování lidí přicházejících v řádném termínu pro první a druhou dávku vakcín. A jako všichni, i my v Národním očkovacím centru máme kapacitní limity. Zejména pokud jde o zajištění personálu. V době prázdnin a dovolených jedeme téměř na maximum. Systém stále vygeneruje termín druhé dávky po 42 dnech,“ popsala mluvčí.

Očkovací centrum na brněnském výstavišti má ze situace také těžkou hlavu. „Neobdrželi jsme poklady z ministerstva zdravotnictví, jak přesně postupovat. Nejsme schopni přesouvat masy lidí. Nyní se držíme posledního nařízení o přesunu 34 až 42 dnů. Tedy jsme schopni přesouvat očkování o pár dnů, ale ne tisícům lidí. V pondělí naše čtyři telefonistky nestíhaly vyřizovat požadavky a vysvětlovat, jak to vypadá v praxi,“ uvedla mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Obě dávky očkování mají tři miliony Čechů

Domácí

„Navíc u nás na Výstavišti nyní pracujeme na maximum, protože i nyní přicházejí lidé teprve na první dávku. Nejde jen o mladé lidi, ale zřejmě i o ty, kteří delší dobu váhali. S tím, jak se pokles incidence nových případů zastavil a hrozí zavlečení mutací, se teprve nyní k očkování odhodlali. A takoví mají samozřejmě přednost před přesunem druhých dávek,“ dodala mluvčí nemocnice, která řídí Očkovací centrum na Výstavišti v Brně. Upozornila, že přijde-li od července požadavek dodržet 21 dnů mezi první a druhou dávkou, nebudou moci nabídnout minimálně po dobu tří týdnů nové termíny pro první dávky.

Reklama

Výběr článků

Načítám