Hlavní obsah

Babiš: Milion dávek z Izraele jsme chtěli, ale nestihli bychom je vyočkovat před expirací

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o zhruba 1,4 milionu dávek vakcíny proti covidu, které se Izrael snaží udat do cizích zemí a kterým v červenci vyprší doba spotřeby, projevilo i Česko. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je to ale administrativně složité, a než by se vše vyřešilo, vakcíny by zřejmě nebylo možné použít.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Izrael nám nabídl zapůjčení milionu vakcín od společnosti Pfizer/Biontech. Nabídka dorazila 24. června v podvečer,“ napsal Právu premiér s tím, že se do hodiny spojil s izraelskou stranou, která stanovila několik podmínek.

„Propůjčené vakcíny bychom museli vrátit do konce září a zároveň vzít celý objem milionu kusů vakcín. Naší podmínkou bylo, že vakcíny by musely přiletět do Prahy do 30. června,“ napsal Právu Babiš.

Už to jde. Lidé si mohou posunout termín druhé dávky

Domácí

Do operace se zapojil SÚKL, armáda i ministerstvo zdravotnictví i české zastoupení Pfizeru.

„Byli jsme připraveni nabídku přijmout, přestože na celou operaci bylo velmi málo času,“ vysvětloval Babiš s tím, že cílem bylo získat co největší počet vakcín, aby bylo možné v co nejkratší době proočkovat co největší množství místních lidí.

Dlouhé schvalování

„V neděli 27. června v podvečer jsme ale dostali informace, že nabízené vakcíny nebyly určené a schválené pro Evropu, ale pro Palestinu, a jejich schvalování pro užití na území Česka v urgentním režimu by trvalo mnohem déle, než jsme předpokládali,“ upřesnil premiér.

Izrael nabízí skoro milion vakcín proti covidu-19

Koronavirus

Ke zrychlení očkování by tak podle něj v Česku v následujících týdnech nedošlo.

„O vakcíny z Izraele jsme usilovali několik měsíců, ale s tak krátkou expirací a komplikovanou administrativou jsme nakonec nemohli zápůjčku vakcín přijmout,“ uzavřel Babiš.

Tento týden by měla do Česka dorazit i slíbená druhá půjčka Pfizeru z Maďarska.

„V případě Maďarska vítáme pomoc, kterou nám tato země opakovaně nabídla. Maďaři nám nabízeli dar v podobě 100 tisíc vakcín. My ale věříme, že do konce roku budeme mít vakcín dostatek, takže jsme se rozhodli vakcíny přijmout formou zápůjčky,“ napsal Právu premiér.

Vakcíny mRNA ochrání před covidem-19 řadu let, zjistila studie

Koronavirus

„Ministr zahraničních věcí pan Petr Szíjártó nám osobně předá vakcíny od společnosti Pfizer 1. července. Ani jedna z případných zápůjček neporušuje princip společných objednávek právě proto, že se jedná o zápůjčky. Česká republika tak sama nic nenakupuje,“ dodal Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám