Hlavní obsah

Obě dávky očkování mají tři miliony Čechů

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko v neděli překonalo hranici tří milionů plně naočkovaných lidí z 10,7 milionu všech obyvatel. Z celkového počtu téměř osmi milionů aplikovaných dávek dostalo aspoň první dávku 4,9 milionu lidí, což znamená, že víc než polovina z 8,5 milionu dospělých už má aspoň částečnou očkovací ochranu proti covidu.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Resort zdravotnictví vykázal i 1,7 milionu lidí, kteří získali částečnou imunitu proděláním této nemoci. Další statisíce lidí podle odborníků nemocí prošly, aniž měly příznaky a aniž byly kdekoliv registrovány.

Česko tak sice našláplo ke kolektivní imunitě, tedy alespoň k 70procentní proočkovanosti, ale tohoto cíle dosáhne nejspíš až na podzim. Odborníci navíc tvrdí, že spolehlivější hranicí pro odolnost vůči covidu je 80- až 90procentní proočkovanost.

Vakcíny mRNA ochrání před covidem-19 řadu let, zjistila studie

Koronavirus

Před pár dny uběhlo půl roku, kdy dostala válečná veteránka Emilie Řepíková jako první vakcínu proti covidu, přičemž víc než polovina z dosud podaných dávek se k lidem dostala v posledních třech měsících. Vysoké tempo však zřejmě v létě zpomalí.

Tento týden převezme Česko podle premiéra Andreje Babiše (ANO) až 1,1 milionu dávek, příští týdny budou ale o poznání skromnější.

Podle premiéra budou vakcíny chybět. Důvodů je vícero. Oproti červnu, kdy dorazilo rekordních 3,2 milionu dávek, je na červenec slíbena zatím zhruba polovina, tedy 1,6 milionu dávek od Pfizeru a Moderny.

„Rozdíl je způsobený tím, že výrobce (Pfizer/BioNTech) dodal v červnu největší možný počet dávek. Na červenec jsou plánovány stabilní dodávky 350 tisíc dávek týdně,“ popsala Právu Gréta Rakašová z tiskového oddělení resortu zdravotnictví.

Kdo bude chtít rychleji druhou dávku, může si zavolat, řekl Babiš

Domácí

Informace o zbývajících výrobcích resort do uzávěrky vydání neupřesnil. Omezuje i to, že většina množství půjde na druhé dávky. Potřebovat ji bude přes 900 tisíc lidí, kteří dostali první dávku v červnu.

„Může se nám stát, že po svátcích (5. a 6. července) u prvovakcinace bude problém,“ připustil v neděli premiér. Po­dle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by ale mělo jít přes léto vše hladce.

„V srpnu, myslím, dávek bude dostatek a největší úkol bude, abychom je využili. Může nastat i situace, že budeme mít více dávek než zájemců,“ řekl ministr.

Premiér Babiš se očekávaný pokles dodávek snaží vykrýt půjčkou až milionu dávek z Izraele. Ve čtvrtek dorazí z Maďarska 100 tisíc dávek, které však Česko také bude muset vrátit.

Od čtvrtka i 12+

Od 1. července se má spustit registrace k očkování i pro děti od 12 do 15 let, kterých je v Česku zhruba 456 tisíc, byť zdaleka ne všechny nechají rodiče naočkovat. Ministerstvo se chce zaměřit i na vyloučené lokality, bezdomovce a více očkování zpřístupnit.

Ministerstvo dosud objednalo téměř 23 milionu dávek od čtyř schválených výrobců: Pfizer/BioNTechu, Moderny, AstraZeneky a Janssena.

Zatím jich dorazilo přes 8,1 milionu. Rozdíl mezi tímto počtem a počtem aplikovaných dávek je dán distribucí, která zabere několik dní, a zásobami v očkovacích centrech.

Navzdory půjčkám vakcín ze spřátelených států je už teď jasné, že mety 70procentní proočkovanosti do konce června Česko nemůže dosáhnout.

Očkování, nebo nákaza, jiná volba neexistuje, tvrdí německý ministr

Koronavirus

„Zrychlujeme. Koncem června bychom mohli mít 6,5 milionu spoluobčanů naočkovaných první dávkou,“ sdělil Babiš zhruba před měsícem na sociálních sítích.

V rychlosti aplikování prvních dávek je Česko mírně pod průměrem EU, drží se podle statistik Our World Data na 16. místě. Ve frontě stále čeká přes 580 tisíc zájemců, kteří mají rezervaci nebo termín ještě nedostali.

Data ukazují, že s věkem podíl těch, kteří projevili o očkování zájem, klesá. „Problém je, že se registruje stále méně lidí. Znovu všechny prosím, nechte se očkovat, skutečně je to bezpečné,“ apeloval o víkendu premiér Andrej Babiš.

Zatímco u seniorů nad 65 let se registrovalo přes 80 procent lidí, mezi třicátníky je to přes 40 procent.

Zkušebně očkovaní sourozenci v Louisianě: nejmladšímu je rok

Svět

„Pravděpodobně se dostaneme v červenci do situace, kdy budeme očkovat bez registrace. Tam je to hlavně o spolupráci se zaměstnavateli,“ sdělil Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám