Hlavní obsah

Zkraťte interval očkování, radí odborníci

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstup mezi první a druhou dávkou by se měl podle odborníků oslovených Právem zkrátit. Dosáhlo by se tak rychleji plné ochrany po očkování a usnadnilo vydávání certifikátů i odjezdy na dovolenou. Umožňuje to pozitivní vývoj v očkování a dodávkách vakcín.

Článek

Týdně přichází do Česka zhruba 600 tisíc dávek od firmy Pfizer/BioNTech a přes 70 tisíc od Moderny. Tempo očkování se stabilizovalo na půl milionu dávek týdně, což znamená, že rychlejšímu podání druhé dávky by nemuselo nic bránit.

Ministerstvo zdravotnictví ale zatím změnu neplánuje. „Tématu se věnujeme, diskutujeme o tom, nicméně v tuto chvíli není tato změna na stole. Uvidíme, jak se budou vyvíjet dodávky vakcín v dalších týdnech,“ řekla Právu mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

V Česku padl očkovací rekord

Domácí

Na oddálení druhé dávky až o 42 dnů u Pfizeru nebo Moderny přistoupilo ministerstvo koncem března, kdy byly dodávky nedostatečné a počty nakažených stoupaly k osmi tisícům za den. Cílem bylo co nejrychleji naočkovat maximum lidí aspoň první dávkou.

V době, kdy byl nedostatek vakcín, jsme na prodloužení intervalu tlačili
epidemiolog Petr Smejkal

Teď už je situace jiná. První dávku za sebou mají skoro čtyři miliony lidí (zhruba 37 procent z 10,7 milionu obyvatel Česka). Z nejohroženějších skupin je očkovaná většina. I proto je podle expertů na čase vrátit se k původnímu schématu: tedy

interval mezi dávkami 21 dnů u Pfizeru a 28 dnů u Moderny.

Komplikuje to dovolené

„My bychom za to byli rádi, ale je to politické rozhodnutí, které je ve vazbě na množství vakcín, které bude k dispozici,“ řekla Právu místopředsedkyně České vakcinologické společnosti a pediatrička Hana Cabrnochová.

Epidemiolog Petr Smejkal, který toho času vedl poradní skupinu při ministerstvu zdravotnictví, vysvětloval nyní v ČRo tehdejší postup slovy: „V době, kdy byl nedostatek vakcín, jsme na prodloužení intervalu tlačili. Tam bylo naprosto nutné, aby se jedna dávka dostala k co největšímu množství lidí a zachránila životy. Což se stalo.“

Společnosti Pfizer a BioNTech nedávno přišly se závěry, že odložení druhé dávky u jejich vakcíny vytváří u starších lidí až 3,5krát větší protilátkovou odpověď. Protilátky však tvoří jen část imunitního systému a plošné závěry se tak z odložení druhé dávky nedají vyvozovat.

Odborníci: Očkování je vhodné pro těhotné i kojící matky

Domácí

S nastupujícím létem však začíná systém očkování narážet na praktické problémy. Lidé chtějí odjet na dovolenou a druhý termín, který dostanou až za

42 dnů, jim komplikuje plány. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že v opodstatněných případech (hlavně kvůli nemoci) je možné dohodnout se s centrem na změně, dovolená se  mezi důvody nepočítá. Některá centra jsou ale vstřícnější.

Raději dřív kvůli mutacím

Rychlejší podání druhé dávky podle Cabrnochové uspíší také zajištění vyšší ochrany před mutacemi covidu. „Domnívám se, že čím dříve dojde zpátky ke zkrácení, tak se tím zjednoduší situace, že bude vydáván certifikát už po dokončeném očkování. Bude to samozřejmě i bezpečnější z hlediska rizika možného onemocnění, kdyby se nám tu začala šířit nějaká nová mutace,“ řekl Právu lékařka.

V podobném duchu se k šíření jihoafrické, britské a brazilské mutace vyjádřila už v dubnu i šéfka americké CDC (Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí) Rochelle Walenská.

Foto: Novinky

Startuje očkování v O2 universum

„V laboratoři se zdá, že tyto vakcíny jsou proti těmto třem mutacím účinné, ale že účinek je snížený. Proto cítíme, že je potřeba aplikovat druhou dávku včas, abychom zajistili odpovídající účinek vakcíny proti těmto variantám,“ řekla ČRo Walenská.

Všechny tři varianty se již v Česku objevily. Obavy vyvolává také indická varianta, která je v tuzemsku potvrzena zatím u 13 případů a v Británii se masově šíří.

Oddálení druhé dávky byl podle virologa Libora Grubhoffera správný krok. „Vychází to z výsledků klinických a preklinických testů, a to spektrum protilátkové odpovědi a její výše je skutečně široké. To, že jsme se v nedávné minulosti odhodlali prodloužit ten interval, je z mého pohledu v pořádku a z praktického hlediska to usnadnilo přístup většího počtu lidí k vakcínám, a to přece chceme,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám