Hlavní obsah

Žena rodila s rouškou, on nesměl na sál, vylíčil otec. Nově se pravidla mění

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Doufal, že bude moci být osobně u porodu své dcery, nakonec se ale Jan Hruška z Prahy musel smířit s realitou, že mu to nebude umožněno. O zákazu rozhodla vláda v polovině března v rámci opatření proti šíření koronaviru. Od čtvrtka už opět otcové k porodu mohou.

Nepřítomnost u porodu byla těžká, ale respektuji nařízení, tvrdí novopečený otecVideo: Novinky

 
Článek

„Moc jsem si to přál, chtěl jsem vidět, jak moje dcera přijde na svět, a žena mě tam samozřejmě chtěla také, ale respektujeme nařízení,“ řekl Novinkám Jan Hruška s tím, že pro oba se jednalo o první zkušenost s rodičovstvím.

Lékaři: Zákaz otců u porodu nenaruší vztah s dítětem

Koronavirus
Foto: archiv Jana Hrušky, Novinky

Jan Hruška.

Mladá žena čekala na příchod dítěte doma, kde si prožila i první kontrakce. V noci ji partner odvezl do porodnice, kde rodičku doslova předal na vrátnici.

„Čekal jsem ještě hodinu venku, ale řekli mi, že mi dají vědět, ať jedu domů,“ vzpomíná Hruška s tím, že do porodnice zavolal sám minutu poté, co dcera přišla na svět.

S rouškou pod nosem

Partnerka popsala, že vše probíhalo tak, aby byla maximálně chráněna ona sama, její dítě i zdravotníci. Sama rodička musela mít během porodu roušku.

„Když rodila, tak ji měla pod nosem, protože to by prý nešlo udýchat. Nakonec mi řekla, že je dobře, že jsem tam nebyl,“ směje se dnes šťastný otec, který si po třech dnech domů odvezl jak partnerku, tak zdravou dceru Lily.

Foto: archiv Jana Hrušky, Novinky

Jan Hruška nemohl být kvůli nařízení vlády u porodu své první dcery.

Oba rodičové se sice těší z nového člena rodiny, ale přiznávají, že strach z nákazy je velký, takže s miminkem zůstávají hlavně doma. Dodržují veškerá hygienická opatření a s nikým se nenavštěvují.

Soud odmítl návrh, který měl vrátit otcům právo být u porodu

Koronavirus

Snaha o zrušení opatření

Když stát 10. března zakázal kvůli šíření koronaviru návštěvy nemocnic, pro rodičky platila výjimka, tu ale ministerstvo zdravotnictví 18. března zrušilo s tím, že doprovod mohly mít jen handicapované rodičky či cizinky, které potřebují tlumočení.

Lékaři upozorňovali na to, že další člověk zvenčí by mohl do zdravotnického zařízení zavléct nákazu.

Liga lidských práv se kvůli tomu obrátila na soud s tím, že jde o porušování základních lidských práv, Městský soud v Praze ale návrh na zrušení mimořádného opatření zavrhl.

Opět smějí být otcové u porodu od čtvrtka. „Shodli jsme se s odborníky, že je to za stávající situace a při dodržení určitých opatření možné. Otec musí mít roušku, teplotu nižší než 37 stupňů Celsia a porod proběhne v samostatném pokoji. Jsem za všechny rodiče moc rád. Vím, že to nebylo snadné,” uvedl na Twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám