Hlavní obsah

Unikl virus z laboratoře? Tajné služby odpověděly Bidenovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká zpravodajská komunita stále nedospěla k jednotnému závěru ohledně přesného původu viru, který způsobuje onemocnění covid-19. Vyplývá to z odtajněné souhrnné zprávy, uvedla v pátek agentura Reuters. Klíčové informace, které by původ viru vyjasnily, Čína tají, uvedl prezident Joe Biden.

Foto: China Daily, Reuters

Odběr vzorků pro test na koronavirus ve Wu-cahnu

Článek

Ze souhrnu k dosavadním zjištěním amerických tajných služeb vyplývá, že ani zpravodajská komunita nedokázala uzavřít ostrou debatu uvnitř administrativy prezidenta Joea Bidena o tom, zda za rozšířením koronaviru mohl být únik z čínské laboratoře.

Zpráva, kterou vydal úřad ředitelky tajných služeb v reakci na žádost Bidena o vyšetření, uvádí, že nelze podat uspokojivou odpověď na otázku, kde má přesně počátek virus, který na celém světě zabil na 4,6 milionu lidí.

Původ koronaviru. Biden tlačí na americké tajné služby, aby zostřily vyšetřování

Zahraniční

„Rozhodující informace o původu této pandemie existují v Čínské lidové republice, ale vládní činitelé v Číně se od počátku snažili zamezit mezinárodním vyšetřovatelům a členům světové komunity veřejného zdraví v přístupu k nim,” řekl Biden ve svém prohlášení po zveřejnění souhrnné zprávy.

Část zpravodajců věří teorii o úniku

Organizace uvnitř americké zpravodajské komunity se neshodnou v názoru na původ nového koronaviru. Někteří se domnívají, že vzešel z přirozeného kontaktu se zvířetem infikovaným tímto virem nebo jeho blízkým předchůdcem, vyplývá ze souhrnu. Ale měli jen "nízkou důvěru" v takový závěr, dodává zpráva. Jiné skupiny nebyly schopné dospět k žádnému pevnému názoru ohledně původu viru.

Čína odmítla další vyšetřování původu koronaviru

Svět

Jedna část komunity si ale vypěstovala „mírnou důvěru” v teorii, že první člověk se s covidem nakazil pravděpodobně v důsledku "incidentu spojeného s laboratoří", pravděpodobně při experimentování, zacházení se zvířaty nebo odběru vzorků virologickým ústavem ve Wu-chanu.

Zpráva dospěla k závěru, že analytikové nebudou schopni poskytnout "definitivnější vysvětlení" bez nových informací z Číny, jako jsou klinické vzorky a epidemiologická data o prvních případech.

Pacient nula s koronavirem? Zřejmě laborant z Wu-chanu, připouští WHO

Svět

Čína se v minulosti vysmála teorii, že covid-19 unikl z virologické laboratoře ve Wu-chanu a sama vypouštěla odvážné teorie o původu viru, včetně té, že koronavirus v roce 2019 unikl z vojenské laboratoře na základně Fort Detrick.

Reklama

Výběr článků

Načítám