Hlavní obsah

Děkani jsou pro povinnou vakcinaci mediků

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děkani lékařských fakult by povinné očkování mediků podpořili. Upozorňují, že studenti medicíny jsou už nyní povinně očkováni proti žloutence typu B a že většina z nich se proti covidu očkuje i bez donucení.

Foto: Kay Nietfeld, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„1. LF UK podporuje povinné očkování mediků jako budoucích zdravotnických profesionálů, ti jsou již nyní povinně očkováni proti hepatitidě B. Očko­vání chránící proti těžkému průběhu covidu je důležité pro kontakt s pacienty, a u mediků by tudíž mělo význam zejména před zahájením praxe studentů v nemocnicích,“ řekl Právu děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Vokurka.

Dodal, že jeho názor je v souladu s postojem Asociace děkanů lékařských fakult. „Studenti, kteří by nemohli z ověřených zdravotních důvodů očkování podstoupit, by studovali v příslušně upraveném režimu,“ dodal Vokurka.

Weinerová: Pomohly by třetí dávky a lepší trasování

Koronavirus

„Očkování pro vybrané nemoci, např. hepatitidu, je dlouhodobě povinné pro všechny zdravotníky. Pokud bude uzákoněno povinné očkování zdravotníků i proti covidu, pak i studenti lékařských fakult by měli být do něj zahrnuti. Zajistí ochranu sebe i pacientů, se kterými přicházejí do kontaktu,“ uvedl pro Právo děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně Martin Repko.

Medici se podle něj v drtivé většině nechali naočkovat dobrovolně. „Aktuálně je mezi studenty Lékařské fakulty Masarykovy univerzity nadprůměrně vysoký podíl očkovaných oproti běžné populaci ČR, a to díky jejich odpovědnému postoji i bez nutnosti povinného nařízení,“ dodal.

Povinné očkování seniorů je nejisté

Koronavirus

„Z odborného hlediska je očkování studentů lékařských fakult správnou cestou k ochraně pacientů, ale i studentů a jejich rodin. Věřím, že si to uvědomují a donucování nebude potřeba,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar, děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám