Hlavní obsah

Slovenští vojenští lékaři testují obyvatele romských osad

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava (Od našeho zpravodaje)

V pátek začalo testování obyvatelů romské osady v obci Jarovnice na východě Slovenska na nový koronavirus SARS-CoV-2 způsobující nemoc Covid-19. Vojenští lékaři budou postupně testovat obyvatele 33 romských osad po celém Slovensku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Testování v obci Jarovnice

Článek

Podle TV Markíza probíhalo testování tak, že na určené místo u fotbalového hřiště přistupovali obyvatelé osady po dvou. „Byli disciplinovaní a celý průběh koordinovali terénní pracovníci. Na místě byli i vojáci,“ uvedla televize.

V obci Jarovnice je největší romská osada v zemi. Obec má 7100 obyvatel a 6000 z nich žije ve zmíněné osadě. Starosta obce Florián Giňa říká, že se testují především lidé, kteří se v posledním období vrátili ze zahraničí. „Takových lidí máme 38, z toho osm v neromské části. Tito lidé pracovali většinou v Anglii, Rakousku, Německu a v Česku,“ uvedl Giňa.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Testování v obci Jarovnice

Někteří si myslí, že jsou nesmrtelní

Starosta chce vyčlenit jednu ze škol, jako karanténní místo, kam budou umístěni případní pozitivně testovaní obyvatelé. Giňa říká, že většina nosí roušky, ale jsou i tací, kteří se podle jeho slov cítí být nesmrtelní.

Slováci mohou požádat o odklad splátek úvěrů až o devět měsíců

Ekonomika

Slovenský premiér Igor Matovič, který testování nařídil, zdůraznil, že asistence armády při testování není demonstrací síly, ale vláda nechtěla zatěžovat zdravotníky z nemocnic a ozbrojené síly byly připravené podat pomocnou ruku.

Slovenský europoslanec romského původu a bývalý zmocněnec vlády pro romskou komunitu Peter Pollák připustil, že pokud běžně jeden obyvatel infikovaný koronavirem může v průměru nakazit 1,65 člověka, v případě romských osad se tento koeficient dostal až na číslo 20. V osadách totiž žijí lidé v horších hygienických podmínkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám