Hlavní obsah

Češi už kvůli covidu nesmějí bez omezení ani do Rumunska

Bukurešť

Rumunsko od středy zařadí Česko a Slovensko kvůli prudkému nárůstu počtu nakažených koronavirem na seznam rizikových států. Počet nových případů nákazy na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dnů se v ČR dostal na 326,8. Slovensko má toto číslo na úrovni 123,6. Po příjezdu z obou zemí budou muset lidé nastoupit do dvoutýdenní karantény, napsal v úterý zpravodajský server Digi24.

Článek

O rozšíření seznamu rizikových oblastí rozhodl v pondělí večer rumunský krizový štáb. Ministr zdravotnictví Nelu Tataru oznámil, že se na seznamu ocitly země, kde v poslední době došlo ke zhoršení epidemické situace. Kromě Česka a Slovenska jsou to Francie, Nizozemsko, Rakousko, Maďarsko, Belgie, Velká Británie, Španělsko a USA.

Občané těchto zemí po příjezdu do Rumunska musejí nastoupit do 14denní karantény. Pokud budou mít po osmém dni v ní negativní test na koronavirus, budou moci desátý den izolaci předčasně opustit.

Výjimka pro dva kraje končí. Pro Německo je riziková celá ČR

Koronavirus

Výjimku rumunská vláda stanovila pro lidi, kteří budou chtít v Rumunsku strávit méně než tři dny. Pro vstup do země jim bude stačit negativní test na koronavirus, který nebude starší než 48 hodin.

Rumunská vláda v pondělí večer schválila i řadu dalších omezení včetně uzávěr některých ohnisek nákazy v zemi či omezení v provozu restaurací, kaváren či kin.

V Rumunsku v posledních dnech stejně jako v mnoha dalších evropských státech roste počet nakažených koronavirem. Celkem se v zemi, která má 19,3 milionu obyvatel, nakazilo již 137 491 lidí. S covidem-19 zemřelo 5048 infikovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám