Hlavní obsah

Rozvedený pár po 55 letech znovu stanul před oltářem, roli hrál i koronavirus

Novinky, nčs

Poprvé společně stanuli před oltářem v dánské Kodani v dubnu roku 1965. Manželství trvalo 24 let, ovšem v roce 1989 se Kjeld a Lotte Preislerovi rozvedli, přesně po 55 letech si před stejným oltářem řekli svoje „ano” znovu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při první svatbě bylo novomanželům 27, respektive 20 let. Oba se živili jako umělci, měli malý obchod s keramikou a život se ze začátku zdál v pořádku. Postup času se mezi dvojicí, která společně má čtyři děti, prohlubovaly neshody, které vedly až k rozvodu v roce 1989.

Nutno podotknout, že Preislerovi neměli cestičku osudu předem umetenou. Když Kjeld ležel měsíc na jednotce intenzivní péče a bojoval s rakovinou, zdálo se, že nemoci podlehne. Mezitím se Lotte starala o děti sama a obchod musel jít stranou. Když už se zdálo, že se blýská na lepší časy, shořel rodině kompletně celý dům.

„To byla tvrdá rána,” pamatuje si dnes 44letý syn Simon na útrapy, které rodinu potkaly a potvrzuje, že těžkosti v životě se nakonec staly začátkem konce manželství jeho rodičů.

Nemohli být bez sebe

Jak se ale ukázalo, život o samotě byl ještě těžší než dohromady. „Nemohl jsem bez ní existovat,” přiznává Kjeld. Po dvou letech od rozvodu se tak k sobě bývalí manželé vrátili a pokračovali ve společném životě.

Ani po návratu se však manželům nevyhnuly problémy. V roce 2009 se zdravotní stav Lotte zhoršil natolik, že skončila trvale na invalidním vozíku. Po boku však měla svého bývalého manžela a to platí i v době, kdy se objevila pandemie nového koronaviru.

„Oba vědí, že jsou riziková skupina a nedokázali si představit, že by jeden z nich měl umřít, aniž by byli oficiálně manželé,” vysvětluje rozhodnutí rodičů znovu vstoupit do manželského svazku jejich syn.

Přesvědčila ho pandemie

Po 31 letech od rozvodu tak Kjeld poklekl před Lotte a podruhé ji požádal o ruku - a ona podruhé souhlasila. „Povzbuzující bylo, že jsem se i ve svém věku dokázal z pokleku sám zvednout,” žertoval Kjeld.

„Přemýšlel jsem o tom dlouho a současná situace ve světě mě přesvědčila, že teď je ten správný čas,” uvedl dnes 82letý Preisler, jenž se oženil na stejném místě jako v roce 1965.

Lékaři z první linie si rovnou z práce odběhli říct své ano

Styl

Vzhledem k opatřením proti šíření nákazy musela dubnová svatba proběhnout za přísných hygienických opatření, což znamenalo mimo jiné i absenci svatebčanů. Následnou veselku však novomanželé sdíleli se svými dětmi a vnoučaty prostřednictvím internetu.

„Nejsem typ, který by nějak často brečel, ale přiznávám, že tohle byla přesně ta chvíle, kdy se to stalo,” dodal na závěr ve Spojených státech žijící syn Simon, jenž má tak znovu oba rodiče oficiálně spolu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám