Hlavní obsah

Roušková neschopnost vlády už vytáčí i moravskoslezského hejtmana za ANO

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na mimořádném brífinku Moravskoslezského kraje v úterý dopoledne vystoupil hejtman Ivo Vondrák (ANO) a informoval o nových opatřeních proti rozšíření nového typu koronaviru. Jedním z nich je i to, že v Moravskoslezském kraji je od středy povinnost chránit si nos a ústa ve veřejném prostoru. Kromě roušek to mohou být šátky či šály. Roušky ale na řadě míst chybí, kraj se rozhodl nečekat na pomoc státu a opatřit si je sám.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Hejtman Ivo Vondrák

Článek

„Nepočítáme s tím, že by lidé byli nějak pokutováni za to, že tu roušku nemají, nicméně měla by to být základní občanská povinnost. Apelujeme na své občany, ať je nosí. Nemůžete to dát příkazem, protože ne všichni ty roušky mají,“ uvedl hejtman a dodal, že kraj se rozhodl nevyčkávat na stát a objednal si sám půl milionu roušek.

„Protože to vypadá, že se od státu ničeho nedočkáme. Je jasné, že problém je v tom, že se o ochranné prostředky nyní pereme nejen v rámci naší republiky, ale globálně. Vyzval jsem ale vládu, ať zastropuje cenu u roušek tak, jako to udělala u respirátorů,“ líčil dále hejtman.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Roušky kraj objednal v zahraničí. Počítá s tím, že pro občany kraje budou k dispozici v krajských nemocnicích, kam si pro ně lidé budou moci přijít. „Tohle ještě musíme dopilovat, to bezpečné předání našim občanům,“ uvedl Vondrák.

Moravskoslezský kraj chce navíc zavést až 10 odběrných míst na testování pro podezřelé pacienty.

Jeden krok a laboratoře mohou otestovat za pár dní všechny, tvrdí lékařka

Koronavirus

Kraj rovněž čeká na slíbené rychlotesty, pořizuje také 10 tisíc respirátorů, k dispozici by je měl mít ve středu, určeny budou zdravotníkům. Situaci v nemocnicích označil Vondrák za stabilní.

„Je tady ale nařízení, aby všichni praktičtí lékaři, kteří uzavřeli své ordinace, a tím důvodem může být i to, že nemají ochranné pomůcky, nám to nahlásili. Mohli by pracovat v nemocnicích, kde jsou tyto ochranné pomůcky zajištěny,“ upozornil hejtman.

Roušky zoufale chybí a nevíme, kdy budou, hlásí část nemocnic

Koronavirus

Vondrák dále vyzval i firmy, které chtějí pomoci občanům Moravskoslezského kraje, ať nabídnou svou pomoc. „Dnes to není o miliardě eur, ale o tom zboží, zda bude k dispozici. Bohužel jsou i lidé mezi námi, kteří tu situaci zneužívají, a z toho je mi smutno,“ podotkl hejtman.

Ten dělá to a ten zas tohle. A stát jen kouká. Češi si šijí a rozvážejí roušky

Koronavirus

Moravskoslezský kraj měl k úternímu dopoledni 25 nakažených koronavirem. Podle hejtmana jsou dva shluky nakažených. Ve Frýdku-Místku kolem nakažené zdravotní sestřičky z nemocnice a pak kolem konference v Maďarsku, kde se lidé nakazili od nemocného Albánce.

Reklama

Výběr článků

Načítám