Hlavní obsah

Regn-cov2 dostal první pacient s covidem, brzdí ho však přísná kritéria

Právo, Kristýna Šopfová
Praha

Experimentální americký lék Regn-cov2 určený na léčbu vysoce ohrožených pacientů s covidem v úterý jako první převzala fakultní nemocnice v pražském Motole, která ho už podala prvnímu pacientovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci FN Motol převzali lék Regn-Cov2 (na snímku)

Článek

Čtyřiatřicetiletému muži po transplantaci srdce a plic ho nasadili sedmý den po projevení mírných příznaků covidu. To je podle ministerstvem nastavených kritérií ideální pacient pro podání tohoto léku.

Takových ale nemusí být dost vzhledem k tomu, že v této chvíli je v ČR k dispozici ještě zhruba dva tisíce dávek obdobného léku Bamlanivimab, čtyři tisíce dávek Regn-cov2 a dalších osm tisíc přijde do května.

Bamlanivimab. Na slibný lék dosáhne jen málokdo. Můžou za to příliš přísná kritéria?

Koronavirus

Někteří lékaři proto upozorňují, že kritéria pro podávání těchto dvou léků byla českou mezioborovou skupinou stanovena příliš přísně i ve srovnání s doporučením americké FDA.

Experti se shodli

Ta proti českým kritériím umožňuje především podávat monoklonální protilátky i nemocným nad 65 let bez dalších přidružených nemocí (u nás musí mít pacient bez ohledu na věk nějaké vážné přidružené onemocnění), dále těm s mírnějším stupněm obezity než „morbidním“, jako u nás, nebo všem pacientům s cukrovkou bez ohledu na její typ (u nás jen pro ty s prvním typem).

„Podmínky použití přípravku jsou výsledkem diskuse předních českých odborníků, kteří se jednomyslně shodli na finální podobě indikačních kritérií,“ reagoval v úterý na dotaz Práva šéf klinické skupiny ministerstva zdravotnictví Vladimír Černý.

„Nemáme možnost z kritérií vybočovat,“ řekl Právu vedoucí lékárník FN Motol Petr Horák.

Pfizer začíná testovat tablety proti covidu

Amerika

„Jde hlavně o to, aby se lidé ozvali. Upřímně řečeno třeba ta americká kritéria jsou dost širší, ale na začátku, když se ten dokument dával v Česku dohromady, což jsou asi čtyři týdny zpátky, tak ta situace vypadala jinak než dnes. Předpokládám, že kdyby se psala dnes, tak by byla trochu širší,“ domnívá se.

Na infuzi může poslat i praktik

Ovlivnit situaci by mohl i přibývající počet očkovaných, kteří jsou považováni za rizikové, a nebudou tak náchylní k onemocnění covidem-19. Podle šéfa nemocnice Miloslava Ludvíka by se tak v budoucnu mohl dostat lék k více rizikovým pa­cientům. Překážkou je zatím omezené množství léku, úzká indikace i to, že zatím není v EU registrovaný.

V Česku je lék určen pro pacienty, kteří jsou při nákaze více ohroženi vážným průběhem nemoci nebo úmrtím.

Jde především o ty s rakovinou, s autoimunitním onemocněním, vážným onemocněním plic, cukrovkou prvního typu a lidi po transplantacích.

Zatím největší překážkou v nasazení protilátek, jako je Bamlanivimab a teď i Regn-cov2, je rychlé podání. Lék se musí k pacientům dostat krátce po příznacích. V Česku do sedmi dnů od prvních příznaků a maximálně tři dny od pozitivního PCR testu.

Brífink ředitele nemocnice v Motole k distribuci léku na covid od Regeneronu

Domácí

Pacienty mohou k podání infuze indikovat ambulantní specialisté, nemocniční lékaři nebo i praktičtí lékaři. Kontaktovat by je měli rizikoví pacienti po pozitivním PCR testu sami. Lékař se po dohodě s nemocnicí domluví s pacientem na termínu v nejbližší nemocnici, kam pa­cienta na infuzi pošlou. Podání léku plně hradí zdravotní pojišťovna.

První čtyři tisíce dávek od Regeneronu dorazily do Česka koncem minulého týdne. Polovinu dodávky dostala Fakultní nemocnice v Motole, druhou by měla koncem týdne dostat i Fakultní nemocnice v Brně. Z nich se bude lék rozvážet i do dalších nemocnic.

Z Motola si zatím nejvíc dávek objednal Jihočeský (234) a Plzeňský (155) kraj. Po­dle Miloslava Ludvíka byly dávky rozpočítané mezi všechny kraje, některé o maximálně možnou dávku neměly zájem. Například Ústecký či Středočeský kraj objednaly jen nízké desítky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám