Hlavní obsah

Bamlanivimab. Na slibný lék dosáhne jen málokdo. Můžou za to příliš přísná kritéria?

Experimentální protilátkový lék od americké firmy Eli Lilly je v Česku už zhruba měsíc, k pacientům s covidem se ale zatím dostává jen velmi pomalu. Ze tří tisíc balení bamlanivimabu, za které zaplatil stát zhruba 75 milionů korun, se mezi nemocnice rozvezlo zatím 773 dávek.

Foto: Novinky

Nový lék

Článek

Proč tak málo? Vysoká cena léku ho přirozeně omezuje na rizikové pacienty, které má ochránit před vážným průběhem nemoci a předejít tak hospitalizaci. Jde zejména o ty, kdo trpí například onkologickým onemocněním, jsou po transplantaci nebo trpí hypertenzí, s chronickým onemocněním plic nebo ledvin, vážnými imunitními problémy či nadměrnou obezitou.

Nemocnice tvrdí, že najít rizikového pacienta, který splňuje podmínky pro podání, je obtížné. Kritéria pro jeho nasazení jsou totiž podle některých lékařů moc přísná, takže na lék dosáhne jen malý počet pacientů, kteří by o něj mohli mít vzhledem ke svému zdravotnímu stavu zájem.

Přitom k současným třem tisícům balení bamlanivimabu v nejbližších dnech přibudou další čtyři tisíce z celkových 12 tisíc balení obdobného protilátkového léku od firmy Regeneron, které vyšly na zhruba 780 milionů korun. Léků by tedy mělo být dostatek.

Bamlanivimab. Nemocnicím chybějí pacienti

Koronavirus

„Podmínky použití přípravku jsou výsledkem diskuse předních českých odborníků, kteří se jednomyslně shodli na finální podobě indikačních kritérií,“ reagoval na výhrady náměstek ministra zdravotnictví a člen odborné skupiny Vladimír Černý.

Lék může být podán starším 12 let s minimální váhou 40 kilogramů, u nichž je vysoké riziko zhoršení stavu. V tom jsou čeští odborníci zajedno s americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) i Evropskou lékovou agenturou (EMA), která doporučení k léčbě bamlanivimabem začátkem března vydala.

Kritéria vůbec přísná nejsou, lék je určen jako prevence hospitalizací.
lékař Martin Balík

Shoda je i na tom, že by se měl lék dostat k pacientům s hypertenzí, po transplantaci kostní dřeně, s chronickým onemocněním plic nebo ledvin, lidem s imunitními problémy nebo obézním.

V čem jsme možná zbytečně přísní

Několik odlišností zde ale je. Například EMA považuje na rozdíl od nás za rizikový faktor pokročilý věk a u diabetu se neomezuje pouze na první typ, jak je tomu v Česku. Podle FDA je nižší než u nás také stupeň obezity.

Lék není vhodný pro ty, kteří jsou připojeni na kyslík nebo jsou již hospitalizovaní. Proto je nezbytné ho nasadit krátce po prvních příznacích. V Česku doporučila odborná skupina podání léku nanejvýš do sedmi dnů od příznaků a maximálně tři dny od pozitivního testu. Podle EMA nebo FDA by se mohl lék podat až do 10 dnů od příznaků.

Do Česka přišlo dalších 2500 dávek léků na covid od Eli Lilly

Domácí

„Kritéria vůbec přísná nejsou, podávat to přes sedm dní nepovažujeme za vhodné i s ohledem na současné testování v populaci – lék je určen jako prevence hospitalizací,“ reagoval člen odborné skupiny a zástupce primáře pro intenzivní péči ve Všeobecné fakultní nemocnici Martin Balík.

Podle něj jde o zcela racionální krok, zejména ve chvíli, kdy se jedná o investici do experimentálního léku s nejistým efektem. Pokud se bude lék podávat pozdě a všem, nemuselo by se podle něj dostat na nejohroženější skupiny.

„Monoklonální protilátky umějí opravdu zastavit virus, umějí zabránit jeho množení,“ vysvětloval včera v ČT ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD). „Pokud by se povedlo zacílit tyto léky na ohrožené skupiny, aby je dostali lidé, kteří by mohli být vysoce ohroženi, tak by se třeba jen pomocí těchto léků dala výrazně srazit úmrtnost,“ dodal.

Většinu pacientů, ke kterým se lék zatím dostal, zachytily samy nemocnice v ambulancích. V Thomayerově nemocnici, která dostala látku jako první, ke včerejšku léčili šedesát pacientů. Desítky pacientů hlásí i fakultní nemocnice v Hradci Králové.

„Ke konci minulého týdne jsme měli k dispozici zhruba dvě desítky balení tohoto léku a do té doby byl použit u více než 20 pacientů se závažnými chorobami, u kterých existoval předpoklad závažného průběhu covid-19 včetně komplikací,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

V EU se může používat bamlanivimab, v Česku se s ním už léčí

Evropa

Na venkově je situace jiná. Někde lék vůbec nemají, například v krajských nemocnicích Olomouckého kraje, jinde byl zatím použit jen v jednotkách případů. Minulý týden informovala o prvních dvou pacientech nemocnice ve Znojmě. Jeden z nich byl v dialyzačním programu, druhý po transplantaci ledviny. Včera bamlanivimab poprvé nasadili na Karlovarsku.

U praktiků výjimečně

S včasným odhalením rizikových pacientů, které může léčba ochránit od hospitalizace, se nejvíce spoléhá na praktické lékaře. Ti by měli pacienta poslat se žádankou o infuzi bamlanivimabu do nejbližší nemocnice.

Předběžné informace o podmínkách dostala většina z nich a podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky by už měli mít seznam infuzních míst.

Praxe se ale liší kraj od kraje. „V okamžiku, kdy se možnost podání léku naskytla, náš infektolog obeslal všechny praktiky s návodem,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Nové Město na Moravě Tamara Pecková Homolová.

Karlovarský kraj praktiky teprve osloví. „Aby byla dostupnost co nejvyšší, bude proto, vedle krajských nemocnic v Karlových Varech a Chebu, podáván pacientům také v Sokolově. Karlovarský kraj rozešle všem praktickým lékařům v regionu potřebné informace o tom, jak a komu tento přípravek indikovat tak, aby byl dostupný všem pacientům, kteří ho skutečně potřebují,” řekl krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví Josef März (VOK).

Reklama

Výběr článků

Načítám