Hlavní obsah

Brífink ředitele nemocnice v Motole k distribuci léku na covid od Regeneronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ředitel fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík se na úterní tiskové konferenci vyjádřil k distribuci léku Regn-Cov2 od firmy Regeneron. Ten má sloužit k léčbě nemoci covid-19. Brífink začal ve 13 hodin, Novinky nabídly živý přenos.

TK k distribuci a léčbě Regn-Cov2 Video: Novinky

 
Článek

Do Česka dorazila první dodávka tohoto léku na covid-19 minulý pátek. Rozvoz do nemocnic, které mají o léčivo zájem, má začít tento týden.

Lék je kombinací protilátek casirivimab a imdevimab, což jsou proteiny, které mají bránit vstupu viru do lidských buněk. Je určen pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh nemoci. Je potřeba jim ho podat krátce po zjištění pozitivního testu na covid-19. Může jít mimo jiné o pacienty po transplantaci, s onkologickým, hemato-onkologickým či autoimunitním neurologickým onemocněním, s cukrovkou prvního typu nebo lidi s výraznou obezitou.

Léčbu tímto lékem také na podzim podstoupil tehdejší prezident USA Donald Trump.

Regeneron bude v nemocnicích od pondělí

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví povolilo používání tohoto neregistrovaného léku na začátku března, výjimku udělilo pro 12 000 dávek preparátu. Zdravotníci mohou léčivo podat pacientům starším 12 let s hmotností alespoň 40 kilogramů.

Tiskové konference se kromě ředitele nemocnice zúčastnil i hlavní lékárník Petr Horák a přednosta kliniky anesteziologie a resuscitace a intenzivní medicíny 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Tomáš Vymazal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám