Hlavní obsah

Pfizer začíná testovat tablety proti covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Farmaceutická společnost Pfizer v úterý oznámila zahájení první fáze klinického testování orálně podávaného léku proti covidu. Přípravek prozatímně označovaný jako PF-07321332 měl dobré výsledky v laboratorních podmínkách, a badatelé proto v USA začali s testováním tablet na lidech.

Foto: Profimedia.cz

Pfizer proslul svými modrými tabletami viagry. Prášky proti covidu by mohly tento úspěch předčít.

Článek

Mechanismus účinku testovaného léku je podobný jako u antivirotik užívaných při boji s HIV nebo žloutenkou typu C. Jedná se o takzvaný inhibitor proteázy, který se naváže na virové enzymy a zabrání jim v replikaci.

Zjednodušeně řečeno tedy má lék koronaviru bránit v množení se uvnitř napadených buněk. Pokud tedy bude fungovat. Dosavadní výsledky jsou však podle Pfizeru velmi slibné.

„Předklinické studie prokázaly potenciál antiviriotického účinku proti SARS-COV-2 i dalším koronavirům,“ cituje server The Hill vedoucího vědeckého pracovníka Pfizeru Mikeala Dolstena. To znamená, že by mohl přípravek PF-07321332 zabírat i proti jiným koronavirům, které mohou vyvolat epidemie v budoucnu.

Otloukánek AstraZeneca má v Británii méně případů trombózy než Pfizer

Koronavirus

Testované tablety jsou určeny k podání v časném stádiu onemocnění. Mají zabránit rozvoji závažné formy covidu i nutné hospitalizaci. Pacientům v už těžkém stavu by v budoucnu mohla pomoci intravenózně podávaná forma léku.Také na té Pfizer pracuje.

Pfizer už ve spolupráci s německou firmou BioNTech vyvinul vakcínu, která je s úspěchem používaná v mnoha zemích světa včetně Česka. Rozšíření arzenálu o účinný lék by ale mohlo boj s pandemií výrazně zefektivnit.

Odklad druhé dávky vakcíny u Pfizeru ohrožuje pacienty s rakovinou

Evropa

„Boj s pandemií covidu-19 vyžaduje oboje – jak prevenci prostřednictvím vakcíny, tak cílenou léčbu těch, kdo se virem nakazili. Vzhledem ke způsobu, jakým SARS-CoV-2 mutuje, a k pokračujícímu globálnímu dopadu covidu se jeví jako pravděpodobné, že bude mít zásadní vliv, zda budeme mít přístup k očkování i možnosti terapie. A to i po skončení pandemie,“ uvedl dále Dolsten.

Pfizer v březnu dodá do EU čtyři miliony dávek vakcíny navíc

Evropa

První fáze testování léku od Pfizeru na lidech je randomizovaná. To znamená, že jsou dospělí dobrovolníci vybráni náhodně. Části vzorku je podáváno placebo, přičemž ani lékaři nevědí, kdo z pacientů dostal účinnou látku.

V případě, že se účinnost potvrdí, přejde testování do druhé fáze, na více lidech, uvádí Pfizer v tiskové zprávě, aniž by upřesnil, na kolika lidech je prováděna první fáze.

Ve Spojených státech, kde testování nového léku probíhá, i v Evropské unii, je v současnosti schválen k léčbě covidu jen přípravek remdesivir.

Reklama

Výběr článků

Načítám