Hlavní obsah

Rakousko zruší od 5. března protikoronavirová opatření

Vídeň
Aktualizováno

V Rakousku se od 5. března ruší téměř všechna protikoronavirová opatření. Zůstane povinnost nosit respirátor, píše server deníku Kronen Zeitung. Při vstupu do země bude stále potřeba doklad o očkování, o prodělání nemoci či negativní test na covid-19. A totéž budou muset mít zaměstnanci či návštěvníci v nemocnicích či v sociálních službách.

Článek

Od 5. března se opět otevřou podniky takzvané noční gastronomie, tedy bary, diskotéky, noční kluby. Současně se zruší zákaz konzumace jídla a pití na akcích. Přestává také platit zákaz nočního vycházení a povinná zavírací hodina v gastronomických zařízeních. Přestane současně platit povinnost předkládat potvrzení o očkování/prodělání covidu.

Jediná povinnost by měla zůstat zachovaná, a tou je respirátor. Ten by měli lidé nosit ve veřejné dopravě, i na zastávkách, v supermarketech, bankách, poštách, v lékárnách, ve zdravotnických zařízeních a domovech důchodců.

Rakousko ruší povinné roušky ve školách

Zahraniční

I po 5. březnu se budou muset lidé ve vysoce rizikových oblastech, jako jsou například domovy důchodců, pečovatelské služby či nemocnice, prokázat  jedním ze tří potvrzení (očkování/prodělání covidu/negativní test).

V ostatních uzavřených prostorech, například v kancelářích, platí doporučení nosit respirátor.

Od 19. února do 5. března bude takzvané přechodné období. Všude tam, kde se dosud muselo předkládat jedno ze dvou potvrzení (očkování/prodělání nemoci), se rozvolňuje na požadavek tří potvrzení (očkování/prodělání covidu/negativní test).

Rakouský parlament schválil povinné očkování proti koronaviru

Koronavirus

„Žádné další předpisy a žádné další zelené pasy už nebudou v Rakousku potřeba,“ řekl ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein (Zelení). Zrušení opatření navzdory stále vysokým denním přírůstkům nemocných koronavirem vysvětlil tím, že „relevantní“ jsou počty nakažených na jednotkách intenzivní péče. Ty jsou podle jeho slov stabilní.

Do konce března by měly zůstat testy na koronavirus bezplatné, poté rakouská vláda rozhodne, zda se začnou platit.

Reklama

Výběr článků

Načítám