Hlavní obsah

Rakouský parlament schválil povinné očkování proti koronaviru

– Vídeň

Horní komora rakouského parlamentu ve čtvrtek schválila zákon o povinném očkování proti covidu-19 pro lidi starší 18 let. Dolní komora zákon podpořila už 20. ledna. Zákon, který měl původně platit od 1. února, vstoupí oficiálně v platnost po podpisu prezidenta. Rakousko se pak stane první zemí Evropy, která všeobecnou očkovací povinnost v souvislosti s covidem zavede.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rakousko je přísné i v omezeních. Protikoronavirová opatření opouští jen po malých krůčcích. V alpské zemi v poslední vlně pandemie covid-19 patří opatření k nejpřísnějším v Evropě.

Loni v listopadu Rakousko například zavedlo na tři týdny celostátní lockdown, který pak pro neočkované lidi ještě prodloužilo.

Rakousko míří k povinnému očkování. Pokuty bude neplatičům strhávat z platu

Evropa

Starosta Vídně Michael Ludwig (SPÖ) ve čtvrtek oznámil mírné rozvolnění pravidel v metropoli.

Od 12. února pak přestane platit nejen ve Vídni, ale v celém Rakousku povinnost prokazovat se potvrzením o očkování/uzdravení se z koronaviru v maloobchodě.

Zůstane jen povinnost chránit si nos a ústa rouškou. Neočkovaní si tak budou moci opět nakoupit i v jiných obchodech než pouze v potravinách a lékárnách.

Foto: Profimedia.cz

Starosta Vídně Michael Ludwig

Pro gastronomii v metropoli toto uvolnění platit nebude. Tam se bude nadále vyžadovat, aby se hosté prokázali potvrzením o očkování/uzdravení se.

Od 5. února se posune uzavírací doba gastronomických zařízení z 22 hodin na půlnoc, a to nejen ve Vídni, ale v celém Rakousku.

Pokuta pro neočkované skoro 100 tisíc

„Pandemie ještě neskončila, jsme uprostřed omikronové vlny. V nemocnicích nám přibývá pacientů, takže o nějaké výraznější úlevě nemůže být řeč,“ uvedl Ludwig.

Zmíněné povinné očkování proti covidu-19 bude platit pro všechny obyvatele starší 18 let. Po přechodné fázi se tato povinnost začne vymáhat od poloviny března. Za nedodržení bude hrozit pokuta až 3600 eur (asi 88 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám