Hlavní obsah

Případů covidu přibývá. Hrozí letní vlna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvouměsíčním útlumu covid v Česku zrychluje a hlásí se letní epidemická vlna, ačkoliv odborníci předpokládali, že virus bude v létě slabší.

Foto: Allison Dinner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Případy přesto už třetí týden v řadě v Česku i dalších zemích Evropy rostou a mírně začal stoupat i počet hospitalizovaných.

Převládají totiž subvarianty omikronu BA.4 a BA.5, které jsou podle studií i praxe až desetkrát nakažlivější než původní virus a prolamují i trojí očkování, byť vakcíny i nadále brání těžkým průběhům a úmrtím.

Ministerstvo zdravotnictví však zavedení protiepidemických opatření zatím nechystá.

Domněnka, že pandemie skončila, je mylná, říká šéf WHO

Koronavirus

K pátečnímu ránu laboratoře v Česku odhalily 757 nakažených, loni jich touto dobou byla pouhá stovka.

Statistiky ministerstva evidují v uplynulých sedmi dnech celkově téměř 3300 nových případů covidu, což je v mezitýdenním srovnání zhruba o 1100 víc.

Na 100 tisíc obyvatel dnes připadá 31 nakažených, před týdnem to bylo dvacet.

Proti největší vlně z pandemie, kdy šlo i o tisíce nakažených na sto tisíc obyvatel, je to sice jen zlomek, ale trend je – podobně jako v jiných státech Evropy – varovný.

Respirátory až na podzim?

Stoupá i procento pozitivity, které bylo k pátku na hodnotě 25, znamená to, že každý čtvrtý testovaný je pozitivní.

Testuje se však málo, jen několik tisíc lidí denně (v pandemické špičce to bývalo přes sto tisíc denně). Navíc lidé už nemají nárok na testy zdarma, antigenní tak vyjde na tři stovky a PCR má strop stanovený ministerstvem na 814 korunách.

V nemocnicích v pátek leželo s covidem 120 lidí, z toho tři v těžkém stavu, před týdnem jich bylo 112.

„V tuto chvíli neočekáváme nutnost plošného testování v populaci a přes léto ani nečekáme zásadní opatření. Hlavní doporučení je ohleduplnost vůči ostatním. Pokud se necítím dobře, zůstanu radši doma. Pokud chci chránit sebe a své okolí, měl bych si vzít roušku,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Studie: Opakovaný kontakt s malými náložemi koronaviru vedl k lehkému covidu

Domácí

Česká vakcinologická společnost doporučila všem lidem nechat se před očekávanou podzimní vlnou přeočkovat, rizikovým skupinám (tedy seniorům a nemocným) doporučuje i čtvrtou dávku vakcíny.

A ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve připustil, že na podzim by se povinnost nošení respirátorů do veřejných prostor typu MHD či zdravotnických zařízení mohla vrátit.

Přitom například v Německu je stále i ve vedrech povinný respirátor ve všech druzích veřejné dopravy a třeba průvodčí ve vlacích jejich nasazení důsledně kontrolují a vyžadují.

Šíří se nové varianty viru

Šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek mluvil na jedné z „covidových“ konferencí tento týden o tom, že nakažlivější subvarianta omikronu BA.5 postupně vytěsňuje „původní“ omikron.

Oproti prvotní varian­tě z roku 2020 by měla být BA.5. asi desetkrát nakažlivější.

Dušek řekl, že dál předpokládá, že virus se chová sezonně, tedy že v letních měsících je slabší, přesto ale nevyloučil letní vlnu způsobenou právě touto nakažlivější variantou.

Od začátku epidemie v březnu 2020 potvrdily v Česku laboratoře přes 3,9 milionu případů covidu, 40 312 lidí s prokázanou nákazou zemřelo.

Válek: Přeočkování proti covidu bude zdarma

Koronavirus

V posledních sedmi dnech evidují statistiky dva zemřelé s nákazou. Údaje se při dalších aktualizacích ale mohou ještě měnit. Očkovat proti covidu se v posledních sedmi dnech nechalo zhruba 7100 lidí.

V mezitýdenním srovnání je to pokles asi o 600 očkovaných. Největší zájem je dlouhodobě o posilující dávku. Dokončené očkování proti covidu má v Česku téměř 6,9 milionu lidí, na přeočkování dorazilo 4,2 milionu z nich.

Současné vakcíny zřejmě ale na nové varianty koronaviru nestačí. Právo už dříve informovalo o novém výzkumu lékařské fakulty Harvardovy univerzity, podle níž varianty BA.4 i BA.5 snáz odolávají protilátkám způsobeným jak očkováním, tak proděláním nemoci.

Stále ale platí, že očkování zamezuje alespoň těžkému průběhu nemoci, který ale nové varianty omikronu nevyvolávají v takové míře jako předešlé mutace.

Vědci pracují na nových vakcínách, které by měly na nové typy koronaviru lépe zabírat.

Reklama

Výběr článků

Načítám