Hlavní obsah

Domněnka, že pandemie skončila, je mylná, říká šéf WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tedros Adhanom Ghebre­yesus, generální ředitel Světo­vé zdravotnické organizace (WHO), vyzval světové vlády, aby nepodléhaly dojmu, že pandemie covidu-19 je u konce. Varoval, že riziko vzniku nových nebezpečných variant koronaviru zůstává reálné.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Žena absolvuje výtěr z krku v Pekingu. (12. června 2022)

Článek

Podle televize Sky News Tedros přiznal, že počet hlášených nákaz a úmrtí klesl o 90 procent ve srovnání s lednovým vrcholem. Poznamenal, že to byl také důvod, proč byla v mnoha zemích zrušena omezení.

V projevu v Indonésii, kde se koná setkání ministrů zdravotnictví skupiny G20, která sdružuje největší světové ekonomiky, Tedros poznamenal, že WHO znepokojuje stále nedostatečné testování. „Kvůli nízkému počtu testů a sekvenování nevnímáme vývoj viru,“ varoval.

WHO znepokojily podvarianty omikronu

Koronavirus

Německý ministr hovoří o letní vlně

Tedros také vyjádřil obavy, že se poučení z pandemie SARS-CoV-2 vyčerpá a „cyklus opomenutí a paniky se bude opakovat“.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach v pondělí opět vyzval seniory a nemocné, aby se nechali očkovat další dávkou vakcíny proti covidu.

Německý parlament po velké bitvě odmítl povinné očkování proti covidu

Evropa

Počet případů nákazy SARS-CoV-2 v Německu opět roste a Lauterbach varoval před další vlnou. „Ohlášená letní vlna se bohužel stala skutečností,“ řekl televizi Mitteldeutscher Rund­funk. Letní pandemický efekt, který se projevoval v předchozích letech, se podle něj letos nedostavil. Lauterbach jako důvod uvedl současnou podvariantu viru BA.5, která je nakažlivější, a uvolnění téměř všech pandemických opatření.

Za týden dvojnásobek
Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) činila v pondělí sedmidenní incidence v Německu 472,4.
To je dvojnásobek oproti 238,1 před týdnem.
Ukazatel vyjadřuje počet nakažených na sto tisíc osob.
Tato míra výskytu však v současné době neposkytuje úplný obraz o počtu nakažených, protože RKI nezachycuje všechny případy.
Zdroj: televize ARD

„Doporučuji, aby se starší lidé a lidé trpící jinými nemocemi nechali znovu očkovat,“ řekl ministr. Očkování doporučuje také Dirk Heinrich, předseda Německého svazu lékařů. „Ti, kteří ještě nemají za sebou očkování, by se měli nechat očkovat nyní, aby se vyhnuli těžkému průběhu nemoci,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám