Hlavní obsah

Potvrzeno: svět už použil 1, 5 miliardy dávek

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně půl roku po zahájení masového očkování zdravotníci už celosvětově podali více než 1,5 miliardy dávek vakcín proti koronaviru. Sdělila to BBC s odvoláním na agenturu AFP.

Foto: Milan Malíček, Právo

Centrum k očkování používá látku Pfizer/BioNTech.

Článek

Do úterních 16.30 SELČ bylo ve 210 zemích a teritoriích po celém světě podáno 1 500 017 337 dávek. Necelé tři pětiny z nich dostali lidé ve třech zemích – Číně (421 milionů dávek), USA (274 milionů dávek) a Indii (184 milionů dávek).

Odložení druhé dávky Pfizeru vytváří víc protilátek, ukázala studie

Koronavirus

Podle podílu očkované populace zůstává jedničkou Izrael, kde téměř šest z deseti obyvatel už má za sebou obě potřebné dávky.Následuje Velká Británie s více než 54 procenty populace, která absolvovala aspoň jedno očkování, za ní Bahrajn s 50 procenty, USA se 48 procenty, Chile se 47 procenty a Uruguay se 40 procenty.

EU: 200 milionů

V Evropské unii podali dosud přibližně 200 milionů dávek očkovacích látek téměř třetině obyvatel zemí eurobloku. Jedna z největších zemí Unie – Německo – má očkovaných 37 procent populace. Francie 31 procent, Španělsko 33 procent a Itálie 32 procent.

Němec dostal omylem pětinásobek běžné dávky

Koronavirus

Zatímco světu trvalo čtyři měsíce, než dosáhl hranice půl miliardy dávek očkování, dalších 500 milionů jich zvládl za méně než měsíc. Podání další půlmiliardy dávek a dosažení milníku ve výši 1,5 miliardy trvalo něco přes tři týdny.

Jedenáct je mimo
Jedenáct zemí vůbec neočkuje.
Šest z nich leží v Africe.
Jsou to: Burkina Faso, Burundi, Středoafrická republika, Čad, Eritrea a Tanzanie.
Výčet doplňují Vanuatu a Kiribati v Oceánii, Severní Korea a Turkmenistán v Asii a Haiti v Karibiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám