Hlavní obsah

Postcovid, nebo vážná nemoc? Odborníci varují před záměnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dnes přijde pacient do ordinace lékaře s potížemi s dýcháním, velmi často si může vyslechnout diagnózu postcovidového syndromu, zvlášť pokud lékaři ve správném určení příznaků tápou. Covidem si v Česku přece jen už prošel téměř každý a symptomy, které se mohou objevit dlouho po jeho odeznění, lékařům stále dělají vrásky. Odborníci na plicní choroby ale varují, že někdy mohou lékaři i sami pacienti zaměnit postcovidový syndrom za daleko vážnější plicní onemocnění.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Takto se lékaři zmýlili i v případě Blanky z Prahy, které diagnostikovali postcovidový zánět plic poté, co přišla do ordinace s několik dní trvající dušností a bolestí svalů i kloubů. A to i přes to, že si nebyla vědoma, že by se s covidem vůbec kdy setkala a první příznaky se plíživě ozvaly do tří dnů po očkování proti koronaviru. Blanka byla s „postcovidem“ hospitalizována původně jen na několik dní, v nemocnicích si nakonec poležela tři měsíce.

Šlo o přehnanou imunitní reakci

„Tři týdny jsem ležela na plicním oddělení, kde mě neúspěšně léčili kortikoidy. Můj stav se ale neustále zhoršoval. Převezli mě na ARO, kde mi primář sdělil, že mě musí uspat a intubovat. Deset dní jsem ležela v umělém spánku, a když jsem se probrala, nemohla jsem se vůbec hýbat. Nezvedla jsem ani hlavu z polštáře,“ vyprávěla Blanka Právu svůj příběh.

Nová vakcína na omikron bude za týden v Česku

Koronavirus

Na oddělení ARO strávila další měsíc a další na jednotce intenzivní péče na pneumologii, a lékaři stále nemohli přijít na to, co její stav způsobilo. Postcovid nakonec vyloučili. „Primář mi řekl, že mi udělali speciální testy a zjistili, že covid okolo mě ani neprošel,“ uvedla Blanka. Ta se posléze dostala do péče pneumoložky Martiny Šterclové, předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy České pneumologické společnosti, a ta jí pomohla skutečnou příčinu nemoci odhalit.

Blanka ve skutečnosti trpěla polymiozitidou s antisyntetázovým syndromem – autoimunitním onemocněním, které postihuje především svaly, ale umí napadnout i plíce. „Protože je to víceméně svalová choroba, lékaře na plicním oddělení původně ani nenapadlo, že by to mohl být tento problém. Zřejmě v mém případě šlo o silnou imunitní reakci na očkování,“ řekla Právu Blanka, které se dnes, rok a půl po objevení prvních příznaků, začíná vracet síla. Stále musí ale podstupovat kyslíkovou léčbu. „Bez kyslíku už se ale nedusím,“ uzavřela.

Ve čtyřech a půl letech Eddík málem zemřel. Důvod? Postcovidový syndrom

Koronavirus

Pozor na nemoc plicních sklípků

Jiná choroba, kterou si mohou lékaři s postcovidem splést, je idiopatická plicní fibróza, vzácná nemoc, kterou v ČR trpí zhruba jeden člověk na sto tisíc obyvatel. „Bohužel zde máme pacienty, kteří k nám přišli s nálepkou ‚postcovidový syndrom‘, a přitom mají idiopatickou plicní fibrózu. Když je vyzpovídáme, ukáže se, že s dýcháním měli potíže ještě před onemocněním covidem. Proto vybízíme k obezřetnosti při určování diagnózy,“ uvedla Šterclová.

„Pandemie covidu už trvá dva roky a téměř většina lidí se už s covidem setkala, takže si někdy i sami pacienti spojují plicní problémy s postcovidem, i když jim třeba dříve nevěnovali pozornost,“ řekla Právu.

Covid ničí tělo jako lesní požár, tvrdí německý lékař

Koronavirus

Neléčení pacienti s idiopatickou plicní fibrózou přitom přežívají v průměru kolem pěti let. Nemoc, která ničí plicní sklípky, se nejčastěji projevuje dušností a kašlem. „To, že má pacient IPF, lze poměrně snadno poznat při poslechu plic fonendoskopem.

Při nádechu a výdechu se ozývá zvuk připomínající chůzi po zmrzlém sněhu. Lze jej také přirovnat k rozepínání suchého zipu,“ uvedla Šterclová. Na některé případy této nemoci se přijde i při preventivním screeningu rakoviny plic, který funguje od začátku ledna letošního roku.

Anketa

Prodělali jste covid-19?
Ano, s lehkými příznaky.
36,6 %
Ano, bylo mi zle, do nemocnice jsem ale nemusel/a.
32,3 %
Ano, byl/a jsem kvůli němu i v nemocnici.
3,7 %
Ne
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7118 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Postcovidový syndrom

Výběr článků

Načítám