Hlavní obsah

Nová vakcína na omikron bude za týden v Česku

Evropská léková agentura (EMA) schválila v pondělí další proticovidovou vakcínu firmy Pfizer/BioNTech upravenou tentokrát tak, aby dokázala čelit podvariantám omikronu BA.4 a BA.5, které v posledních měsících dominují i v ČR. Týž den ji schválila také Evropská komise.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

V Česku by se podle odhadů výrobce mohla objevit příští týden 19. září. Právu to včera potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Schválena byla jen pro přeočkování starších 12 let. Nemůže se podávat jako základní očkování. Totéž platí pro nedávno schválené vakcíny účinné na původní virus i první variantu omikronu BA.1. Ty jsou k dostání nyní asi v 50 očkovacích centrech. Unie povolila jejich používání už předminulý týden, a to pro Pfizer i Modernu. Ta by se měla dostat do Česka v nejbližší době, očkuje se zatím jen s látkou od Pfizeru.

Covidu přibylo, lidé se hlásí o novou vakcínu

Domácí

Týdně by mělo Česko dostávat 700 tisíc dávek vakcín. Jejich složení se bude podle Pavlovice měnit bez nutnosti uzavírat další smlouvy. Do ČR by tak měly chodit nejnovější vakcíny.

Nově schválená vakcína je první látkou proti covidu, která byla v EU schválena bez rozsáhlých klinických studií. Podobně jako u očkování proti sezonní chřipce i v tomto případě regulační orgány uznávají, že technologie je bezpečná a účinná na základě studií na zvířatech a laboratorních studií, jakož i klinických zkoušek s podobnými verzemi vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám