Hlavní obsah

Poslanec a lékař Kaňkovský: Ivermektin za vyzkoušení stojí

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři mezi poslanci se neshodují, jestli by měly nemocnice začít používat pro léčbu covidu-19 nadějný lék ivermektin. Část je vůči neregistrovanému léčivu opatrná, část by nechala ivermektin stejně jako na Slovensku nebo USA k užití některým fakultním nemocnicím.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Kaňkovský při vystoupení ve Sněmovně.

Článek

Místopředseda zdravotnického výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) vnímá, že nejsou dokončeny klinické studie.

„Proto bych to nepouštěl k širšímu užití, ale SÚKL by měl vzhledem k tomu, že se ivermektin zkouší ve Spojených státech nebo na Slovensku, dovolit užívání na několika fakultních pracovištích,“ řekl v pondělí Právu Kaňkovský.

Na výboru jsem žádal, aby ministerstvo vydalo k ivermektinu stanovisko
Vít Kaňkovský, (KDU-ČSL)

Dodal, že se ho jako lékaře a poslance už několikrát lidé ptali, proč to na Slovensku používají a v Česku to nejde. „Proto jsem opakovaně žádal na výboru pro zdravotnictví, aby ministerstvo zdravotnictví vydalo odborné stanovisko k použití ivermektinu v léčbě covidu-19,“ podotkl Kaňkovský.

Babiš: Ivermektin zakázaný není. Lékaři ale váhají

Domácí

Předseda poslanců TOP 09 a lékař Vlastimil Válek radí k opatrnosti, ale i on se proti zkušebnímu užití nebrání. Zvláště pokud není ivermektin pro pacienty nebezpečný.

„Jako politik vám řeknu, že pokud je tu dostupný a prověřený lék, tak ať se to používá. Ale jako lékař bych byl obezřetný,“ řekl Právu Válek.

Místopředseda zdravotnického výboru Julius Špičák (ANO) nebere jako argument, že se ivermektin zkouší na Slovensku.

„Každý měsíc se objevuje nový lék a pak se zjistí, že to přesvědčivě nefunguje. Nové léky by se měly testovat podle obvyklých pravidel,“ řekl Právu. Podobně mluví i jeho kolega Rostislav Vyzula (za ANO).

Primářka ARO: Ivermektin je bezpečný a zbavuje tělo viru

Koronavirus

„Antivirotický nebo imunomodulační účinek by měl projít nejdříve klinickým zkoušením, než by se začal podávat pacientům s nemocí covid-19. Jen žádné ukvapené kroky. Už jich bylo dost,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám