Hlavní obsah

Babiš: Ivermektin zakázaný není. Lékaři ale váhají

Právo, špf

O lék Ivermektin, který některé státy včetně Slovenska, povolily k léčbě covidu-19, není v Česku podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím zájem. „Tento lék u nás není zakázaný. Lékař ho může, pokud chce, předepsat jako neregistrovaný lék a nechat objednat v distribuci,“ citoval premiér odborné stanovisko Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Lékaři ale podle něj nemají o přípravek zvláštní zájem, což je pochopitelné, když ministr zdravotnictví Jan Blatný ho k léčbě covidu-19 nedoporučuje. Povzbudivý pro ně není ani postoj SÚKL, který se zdráhá vydat doporučení pro nebo proti s odvoláním na to, že „většina doposud hlášených studií vykazovala neúplné informace a významná metodická omezení, jež ztěžují vyvození definitivních závěrů“.

Většina studií vykazovala neúplné informace a metodická omezení, jež ztěžují vyvození definitivních závěrů
SÚKL

Hlavní problém vidí SÚKL v nedostatku studií, které by účinek látky proti covidu potvrdily. Zatímco v některých se jeho přínosy nepotvrdily, jiné ukazují, že může v první fázi nemoci fungovat. „Další klinická hodnocení zase popisují zkrácení doby do odeznění projevů nemoci připisovaných infekci covidu-19, větší snížení zánětlivých markerů, zkrácení doby do virové clearance…“

Snížení hospitalizací

Ivermektin je antiparazitická látka, která se používá už čtyřicet let zejména v Africe a v Asii.

Na těchto kontinentech zachránila miliony životů. Její tvůrci za ni dostali Nobelovu cenu. Dodnes bylo u lidí aplikováno v podobě tablet 3,7 miliardy dávek.

Primářka ARO: Ivermektin je bezpečný a zbavuje tělo viru

Koronavirus

U nás se ivermektin používá jen jako mast k odčervení zvířat. U lidí pak při kožních problémech nebo ke zbavení se vší. Ve formě tablet nikoliv. I to vyvolává jistou lékařskou skepsi, pokud jde o jeho léčebné účinky na covid-19.

Loni v létě se ukázalo, že ivermektin skoro zázračně pomáhá při léčbě pacientů s covidem. A protože v zemích jižní polokoule byli lidé na používání ivermektinu zvyklí, rozšířilo se tam jeho používání velice rychle. Ovšemže bez předchozích velkých studií, které jsou jinak při nasazování nového léku potřebné.

Tyto řádně oponované studie sice stále chybí, ale to se dá říct i o urychleně vyvíjených vakcínách proti covidu. Lékaři, kteří hromadné nasazení ivermektinu prosazují, argumentují tím, že pandemie je jako válečný stav a nelze čekat až půl roku na výsledky, které budou mít všechny náležitosti.

Lék na covid? Pro každou fázi bude nejspíš potřeba jiný, říká vědec

Koronavirus

Mezitím totiž umírají statisíce lidí, přičemž mnozí z nich by mohli být ivermektinem zachráněni. V USA je ivermektin používán s velice dobrými výsledky, ale stále spíše menšinově právě s ohledem na nedostatek všech relevantních údajů.

„Je bezpečný“

Urychlení tohoto nákladného procesu může přinést rozhodnutí Nadace Billa a Melindy Gatesových zafinancovat jednu z klíčových studií. Výsledky by tak mohly být známy do dvou až tří měsíců. V Evropské unii se jako první odhodlalo k vydání souhlasu s léčbou covidu-19 ivermektinem Slovensko.

Nejprve v Košicích a už dva týdny i v několika bratislavských nemocnicích.

„Účinnost a bezpečnost ivermektinu nemáme zatím ověřené velkými studiemi s jednoznačnými daty, tak jak to my lékaři máme rádi. Výsledky ivermektinu v praxi však nasvědčují tomu, že pacienti, kteří ho užívají, se snadněji zbavují viru,“ řekla Právu primářka oddělení anesteziologie a intenzivní medicíny Andrea Letanovská z bratislavského Národního onkologického ústavu.

V březnu do Česka přijde 4000 dávek Trumpova léku na covid, slibuje Babiš

Koronavirus

Podle jejích slov je bezpečný a dokáže razantně snížit riziko zhoršení stavu, čímž ubývá hospitalizací nemocných a snižuje se nápor na zdravotní systém.

Reklama

Výběr článků

Načítám