Hlavní obsah

Opatrně s rozvolňováním, to nejhorší teprve přijde, varuje WHO

Novinky, tcs

Mnohé státy rozvolňují opatření proti koronaviru, aniž by zavedly robustní testovací a sledovací systémy. Uvedl to šéf WHO Tedros Ghebreyesus na virtuální tiskové konferenci ze sídla organizace v Ženevě. A varoval, že zatímco státy řeší upouštění od jednotlivých opatření, globálně se šíření viru zrychluje. „To nejhorší ještě přijde,“ apeluje.

Foto: Profimedia.cz

Tedros Ghebreyesus

Článek

Zatímco státy jako Japonsko, Čína, Singapur, Jižní Korea či Německo označil šéf WHO za modelové státy, země jako například Spojené státy nebo Velká Británie podle něj začaly s rozvolňováním příliš brzo.

Může to znít jako obehraná deska, ale pořád funguje totéž. Testovat, izolovat, karanténa pro potvrzené případy.

„Některé země nyní zažívají nárůst případů, jak začínají otevírat své ekonomiky a společnosti. Většina lidí však zůstává vůči viru citlivá. Virus má ještě mnoho místa k pohybu,“ uvedl Ghebreyesus.

Koronavirus nabírá rychlost, čísla jsou rekordní

Koronavirus

„To nejhorší teprve přijde. Je mi líto, že to říkám, ale s takovýmito podmínkami se bojíme nejhoršího,“ uvedl dále šéf WHO. „Proto musíme držet pospolu a společně proti viru bojovat,“ dodal.

Podle něj nejúčinnější zbraň v boji proti pandemii nespočívá ve vysoce technických nástrojích a systémech a může být vykonávána různými profesemi. „Šest měsíců poté, co se virus začal šířit, to může znít jako obehraná deska, ale pořád funguje totéž. Testovat, izolovat, karanténa pro potvrzené případy,“ uvedl Ghebreyesus.

Konci pandemie se ani neblížíme

Ke středečnímu dopoledni bylo téměř 10,6 milionu potvrzených případů po celém světě. V souvislosti s koronavirem zemřelo 514 218 lidí, zcela se zotavilo 5,8 milionu lidí. „I když mnoho zemí vykazuje progres, globálně pandemie zrychluje. Tvrdá realita je taková, že se konci pandemie ani neblížíme,“ sdělil Ghebreyesus.

Sto tisíc denně. Epidemiolog Bílého domu Fauci má pro USA černý scénář

Amerika

Mezi nejzasaženější státy patří USA. Po rozvolnění však některé americké státy opět začaly opatření zpřísňovat, protože se počet nakažených začal rapidně zvyšovat. K rozvolnění dochází i v Indii, byť na začátku června měla přes 158 tisíc nakažených a ke konci měsíce 529 tisíc.

Brazílie hlavně kvůli vytrvalému odmítání opatření ze strany prezidenta Bolsonara k razantním opatřením nepřistoupila. K 28. květnu evidovala 412 tisíc nakažených, poslední neděli to bylo už 1,31 milionu nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám