Hlavní obsah

Obavy z koronaviru na Slovensku: Bratislava dezinfikuje autobusy, lidé vykupují obchody

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku nebyl k úternímu poledni zaznamenán ani jeden případ nákazy koronavirem. Všech 211 vzorků bylo negativních. Lidé ale mají strach a obchodníci evidují nejen zvýšený zájem o dezinfekční prostředky, ale také o potraviny. Vedení Bratislavy proto nechalo z preventivních důvodů dezinfikovat všechna vozidla městské hromadné dopravy.

Foto: Profimedia.cz

Bratislava z obav před koronavirem začala dezinfikovat autobusy

Článek

Primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociální síti informoval, že magistrát hlavního města nakoupil hygienické a dezinfekční prostředky pro zaměstnance a nařídil omezení návštěv v zařízeních pro seniory ve správě města.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

„Hlavní město se ve spolupráci s městskými částmi připravuje na situaci, kdy by se na území Bratislavy potvrdil výskyt nemoci COVID-19 nebo by byl vyhlášen nouzový stav. Vedení města je v nepřetržitém kontaktu s odborníky, státními a veřejnými institucemi, především s úřadem veřejného zdravotnictví, který je součástí krizového štábu zřízeného vládou Slovenské republiky,“ uvedl Vallo.

Není důvod k panice

Primátor vyzval obyvatele, aby nepodléhali panice, ale obchodníci už zaznamenali vyšší zájem nakupujících především o potraviny a dezinfekční prostředky. Podle slovenského tisku zaznamenali obchodníci výpadky dodávek u některých produktů a obchody zvyšují zásoby k pokrytí vyšší poptávky.

Vídeň, Budapešť, Brno, Praha. Kde všude Američanka s Ekvádorkou trousily virus

Koronavirus

Zájem je především o trvanlivé potraviny, jako je rýže, mouka, těstoviny a konzervy. „V kategorii dezinfekční prostředky na ruce jsme zaznamenali nárůst tržeb až o více než 2000 procent proti stejnému období minulého roku,“ citoval deník Sme manažerku obchodní sítě drogerií Nicol Nosekovou. Výrazný nárůst zájmu registruje síť rovněž u mýdla, toaletního papíru či prostředků osobní hygieny.

Obchodníci zaznamenali nárůst tržeb srovnatelný s předvánočním obdobím. „Představitelé slovenských i zahraničních obchodních řetězců ubezpečili, že mají dostatečné množství zásob potravin, úzce spolupracují s dodavateli a plynule doplňují pulty. Není důvod k panice,“ zdůraznila slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná po jednání s představiteli obchodních řetězců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám