Hlavní obsah

Nouzový stav se prodlouží do 14. února, schválili poslanci

Novinky, Klára Beranová, jam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek přijala návrh komunistů na prodloužení nouzového stavu do 14. února. Se svým návrhem tak neuspěl kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO), který žádal dalších třicet dní. Dosavadní stav nouze platil do 22. ledna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš při jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Pro hlasovalo 54 zákonodárců z přítomných 101. Návrh prošel hlasy ANO, ČSSD a KSČM. Proti prodloužení se vyslovilo 15 poslanců, šlo o poslance za SPD a nezařazené. Prodloužení nouzového stavu a na něj navázaných opatření tak vláda oficiálně vyhlásí po svém jednání v pátek.

„Vláda chce dosáhnout obratu v boji s epidemií, což se nám nemůže povést bez protiepidemických opatření. Musíme dělat plošná opatření, bez stavu nouze je dělat nemůžeme,” hájil stav nouze na plénu premiér.

Žáci by se mohli vracet do škol od února, nastínil Blatný

Domácí

Nouzový stav platí v České republice od 5. října loňského roku. Od té doby byl prodloužen již čtyřikrát, stalo se tak zejména hlasy vládních stran a KSČM.

I nyní se kabinet opřel o komunisty. Ti tentokrát za své hlasy požadovali například otevření škol pro žáky prvního stupně od začátku února nebo také obnovení provozu zimních středisek a ubytovacích služeb. Blatný ve čtvrtek následně prohlásil, že žáci z prvního stupně by se do škol mohli vrátit začátkem příštího měsíce, pokud to ovšem epidemická situace dovolí.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) komunistům přislíbil i to, že by se na přelomu ledna a února mohly za příznivých podmínek otevřít i lyžařské areály.

Dosavadní nouzový stav končil k 22. lednu, vláda požadovala prodloužení o 30 dní, tedy do 21. února, měl být tedy o týden delší, než jak to na konec poslanci schválili.

Blatný: Lyžařská střediska by mohla brzy otevřít

Koronavirus

Blatný  obhajoval prodloužení stavu nouze tím, že v Česku probíhá stále silné šíření koronaviru, i když epidemie zpomaluje.

„Objektivním faktem je, že stav je rizikový. V důsledku toho evidujeme stále vysoké počty lidí v nemocnicích. Také počet osob, které v době, kdy zemřely, měly koronavirus, je stále nemalý, tedy kolem 150 lidí denně,” sdělil ve Sněmovně.

Poslanci se porvali u předsednického pultíku

Domácí

Čtvrteční poslanecká schůze k nouzovému stavu musela být na chvíli přerušena poté, nezařazený poslanec Lubomír Volný rozpoutal potyčku, když se po odebrání slova kvůli urážkám na adresu řídícího schůze a místopředsedy sněmovny Tomáše Hanzela (ČSSD) dožadoval mikrofonu u předsednického pultu. Do potyčky se zapojilo několik poslanců a členové ochranky, kteří přišli Hanzela bránit.

Praktiky z východu, je to magor, reagují politici na potyčku ve Sněmovně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám