Hlavní obsah

Největší flákači v očkování proti koronaviru? Francie a Nizozemsko

Novinky, DPA, ČTK, Jitka Zadražilová

Závod o co nejrychlejší proočkování co největšího počtu lidí na plné čáře prohrává hned několik evropských zemí. K největším „flákačům“ patří Nizozemsko, kde se s vakcinací proti koronaviru začne až příští rok, ačkoliv má tamější vláda vakcínu k dispozici. S extrémně pomalým tempem se potýká také Francie, kde vakcínu dostalo jen 100 až 200 lidí. Kabinet premiéra Jeana Castexe se brání, že je potřeba postupovat obezřetně.

Foto: Felix Kaestle, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

V Nizozemsku by se mělo začít očkovat až 8. ledna, ačkoli první dodávku vakcín od firem Pfizer a BioNTech má země stejně jako další státy EU k dispozici už teď.

Takový nárůst počtu zemřelých jsme tu neměli od druhé světové války.

Statistický úřad CBS navíc oznámil, že počet úmrtí v Nizozemsku bude letos nejvyšší od druhé světové války. Od začátku roku do minulého týdne zemřelo 162 tisíc lidí, což je asi o 13 tisíc úmrtí více, než činil průměr z posledních let. „Takový nárůst počtu zemřelých jsme tu neměli od druhé světové války,“ uvedl úřad.

Do restaurace pouze naočkovaní, navrhuje německý ministr zdravotnictví

Koronavirus

Francie má momentálně k dispozici 500 tisíc dávek vakcíny. Očkování odstartovala stejně jako většina evropských zemí v neděli. Zatímco v sousedním Německu však bylo za tři dny proočkováno přes 60 tisíc lidí a rychlost brzdí jen dodávky vakcín, Francie zvládla dosud dát vakcínu zhruba jen dvěma stům lidem.

Imunolog Alain Fischer tvrdí, že očkování bude země postupně zrychlovat. Do února by podle něj mělo vakcínu dostat přibližně milion Francouzů v domovech seniorů. Pomalý postup vysvětlil obezřetností, vysokými nároky na skladování a přepravu přípravku, problémy se souhlasem s očkováním u nejstarších pacientů a celkovou vůlí jít přesně podle připraveného plánu.

Podle průzkumu Ipsos nejsou Francouzi očkování příliš nakloněni, vakcínu by si nechalo aplikovat jen 40 procent z nich. Nechuť k očkování tak patří ve Francii mezi nejsilnější na světě.

Zavření škol kvůli covidu-19 má být poslední možnost, tvrdí evropské centrum

Věda a školy

V Rakousku dostalo od neděle vakcínu proti covidu-19 již zhruba 6000 lidí. S plošným očkováním by se mělo v zemi začít až 12. ledna.

V Německu dostalo během prvních tří dní očkování vakcínu proti covidu-19 více než 60 tisíc lidí. Do konce roku chtějí úřady distribuovat po celém Německu až 1,3 milionu dávek vakcíny. Očkování provádějí především mobilní týmy, které navštěvují domovy pro seniory. Připravená velká centra zatím vzhledem k nízkému počtu dávek vakcíny otevřená nejsou.

Evropská unie zvažuje společný očkovací pas. Německo je proti zvýhodňování

Domácí

Česku se zahájilo, podobně jako ve většině dalších zemí EU, očkování v neděli 27. prosince, kdy do země dorazilo prvních 9750 dávek. Za první dva dny bylo podle dostupných údajů očkováno zhruba 3100 lidí (tedy asi 0,3 promile obyvatel).

Nejrychleji zatím postupuje očkování v Izraeli, kde se látka začala podávat 19. prosince. O deset dní později již bylo v zemi naočkováno první dávkou přes půl milionu lidí (vakcínu již dostala pětina všech Izraelců starších 60 let). V židovském státě, který má asi 8,9 milionu obyvatel, tak první dávku vakcíny dostalo přes 5,6 procenta obyvatel.

Koronavirus vrátil leteckou dopravu do roku 1999, tvrdí analytici

Cestování

Kvapík v očkování spustila i Velká Británie. Hromadné očkování začalo 8. prosince. Během prvního týdne dostalo v zemi s téměř 67 miliony obyvatel vakcínu přes 130 tisíc lidí, do Štědrého dne bylo v Británii na 800 tisíc lidí, kteří dostali první dávku (tedy asi 1,2 procenta obyvatel), v úterý už první lidé dostali i druhou.

Reklama

Výběr článků

Načítám