Hlavní obsah

Evropská unie zvažuje společný očkovací pas. Německo je proti zvýhodňování

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise hledá spolu s členskými státy způsob, jak vyřešit praktiky některých leteckých společností, které již oznámily, že budou požadovat potvrzení o očkování. Ve hře je tedy stále i varianta, že by byl vytvořen jednotný cestovní průkaz.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Takto vypadá očkovací průkaz, který dostane každý očkovaný.

Článek

„Společný přístup k farmakovigilanci (dozor nad léčivými přípravky za účelem maximalizace léčivých účinků při minimalizaci nežádoucích účinků – pozn. red.) a důvěryhodná, spolehlivá a ověřitelná osvědčení o očkování v celé EU by mohla posílit úspěch očkovacích programů v členských státech a důvěru občanů v očkovací proces,“ uvedla Komise na začátku prosince.

A i přesto, že neměla Komise jasno v otázce zavedení společného očkovacího pasu ani těsně před Vánocemi, zdůrazňovala, že koordinace opatření kolem cestování je nezbytná a jednání mezi členskými státy EU a zástupci Komise nadále probíhají.

Německo proti

Situace by však nyní mohlo zkomplikovat mimo jiné Německo. Podle serveru Deutche Welle je prozatím tamní vláda proti tomu, aby očkovaní dostali zvláštní práva.

Británie schválila vakcínu proti koronaviru od firmy AstraZeneca

Evropa

Reagovala tak na dřívější návrh současného prezidenta Světové lékařské asociace Franka Montgomery a šéfa německé Stálé komise pro očkování (STIKO) Thomase Mertensa, aby lidé, kteří byli očkováni proti covid-19, mohli jednoho dne použít vakcinační pas a získat přístup k letům, restauracím, koncertům a kinům.

Blatný povolil využití šesti dávek vakcíny z jedné lahvičky místo pěti

Domácí

Pokud jde o Česko, ministerstvo zdravotnictví se odkazuje na svou Strategii očkování proti nemoci covid-19, kde se však o žádném certifikátu prozatím nehovoří. Postoj ČR tedy zůstává i nadále nejasný.

Chlíbek: Musíme to vyřešit 

Šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek ale nerozumí tomu, proč by měl být někdo proti. „Musíme to vyřešit. Už nyní k nám přijíždějí lidé z Číny a předkládají potvrzení, že byli očkováni dvěma dávkami, a nikdo neví, jak se k tomu postavit,“ řekl Novinkám.

Chlíbek: V létě se můžeme vracet k normálu

Domácí

V případě, že by se podle Chlíbka nenašla celoevropská shoda, nezbude ČR nic jiného než si vytvořit vlastní české potvrzení, kterým by se mohli očkovaní v budoucnu prokazovat třeba právě na hranicích.

Zároveň podotkl, že by se měla situace vyřešit co nejrychleji, jelikož by potvrzení podle něj měli dostat již při aplikaci druhé dávky, přičemž má přeočkování proběhnout zhruba po dvaceti dnech. „Bylo by to logické, aby nemuseli lidé někam extra docházet,“ uvedl.

Prozatím dostávají očkovaní lidé pouze kartičku, která slouží k záznamu, kdy dostali první dávku a kdy jsou objednáni na druhou. „Podobně to funguje prakticky u všech očkování. Je to spíše pro potřeby očkovaného,“ doplňuje Chlíbek.

Kartičku ukázal novinářům i premiér Andrej Babiš (ANO), který dostal očkování jako první v ČR v neděli 27. prosince, kdy se v zemi s očkováním proti nemoci covid-19 stejně jako v dalších zemích EU začalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám