Hlavní obsah

Nakažených dětí ve světě rekordně přibývá

Ve Spojených státech, Francii či Británii dosahují kvůli koronavirové variantě omikron počty nakažených rekordních čísel. Platí to i mezi dětmi. Důležitějším ukazatelem ale je, že u všech tří zemí nerostou vážné případy.

Foto: Profimedia.cz

Omikron způsobil nárůst nakažených u dětí, průběh nemoci ale horší není.

Článek

Spojené království kupříkladu zaznamenalo za prvních devět dnů roku 2022 větší počet dětských pacientů s covidem-19 než během celé první vlny. Důvodů, proč se tak děje, je podle expertů hned několik. Ať už celková nakažlivost omikronu, tak také fakt, že nejmenší děti nemohou být očkovány.

Podle Caluma Semplea z univerzity v Liverpoolu to může být také tím, že omikron působí u malých dětí větší neplechu než předchozí varianty. „Nejsou to nijak zvlášť nemocné děti. Jsou v nemocnicích jen krátkou dobu,“ komentoval čísla Semple.

Nepřímo s ním souhlasí člen české vakcinologické společnosti Daniel Dražan. Argument, že děti nejsou rizikovou skupinou, považuje za falešný.

Omikron tvrdě udeřil na žáky i učitele

Domácí

„Dneska se šíří informace, že omikron je mírné onemocnění a že není potřeba se proti němu chránit. To není pravda. U dětí se zdá, že probíhá o něco hůře než předchozí varianty. Ten poměr se změnil, pro dospělé je průběh o něco mírnější a pro děti o něco výraznější,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Data: Delta byla horší

Omikron se jako první objevil v Jihoafrické republice, a právě s tou se tak zbytek světa snaží nyní data porovnávat. V JAR docházelo kvůli omikronu k vyššímu podílu hospitalizovaných dětí než u předchozí varianty.

„Pouze menšina z nich ale byla opravdu vážně nemocná. Při deltě to byly 4 procenta všech nakažených lidí ve věku 20 let a méně, teď u omikronu to bylo 7 procent. Jenže nyní jen 15 procent hospitalizovaných vyžadovalo napojení na kyslík, zatímco u delty to bylo 23 procent. Nižší bylo i procento úmrtí, u omikronu jsou to dvě procenta z hospitalizovaných, u delty to byly 4,“ upozornil Waasila Jassat z jihoafrického Národního ústavu pro přenosné nemoci.

Nadvláda omikronu v grafech

Koronavirus

Spojené království zaznamenalo největší přírůstky ve věkové kategorii 0–4 let. K 16. lednu byla u hospitalizovaných týdenní bilance 10 dětí v tomto věku v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. U věkové kategorie od 5–14 to bylo 2,8 dětí.

Rekordní čísla nakažených dětí zaznamenaly i Spojené státy, k 18. lednu byl sedmidenní průměr 904 hospitalizovaných dětí ve věku 0–17, což je vůbec nejvíce od začátku pandemie. Také v USA platí, že nejakutnější byl problém u dětí mezi 0 a 4 lety. Podle expertů z USA i Británie je tady důvod prostý, tyto děti ještě není možné očkovat proti koronaviru.

Dušek: Nově nakažených může být i 100 000 denně

Domácí

Americké centrum pro kontrolu a prevencí nemocí (CDC) se však nezávisle na Británii shoduje s experty v tom, že omikron u dětí nezpůsobuje vážnější onemocnění než předchozí varianty a v celkovém součtu je průměr nakažených dětí stále menší než u jakékoli jiné věkové skupiny.

„Pro naše nejmladší děti, které se ještě nemohou jít naočkovat, je důležité, abychom je obklopovali lidmi, kteří už byli naočkovaní, a mohou jim tak poskytnout ochranu,“ řekla šéfka CDC Rochelle Walensky.

Ve Francii za poslední týden přibylo ve věkové kategorii od 0 do 19 let přibylo celkem 34 066 nakažených, ale jen 261 z nich skončilo v nemocnici. Celkem má Francie k 20. lednu 995 hospitalizovaných ve věku od 0 do 19 let. Intenzivní péči z nich potřebovalo 130 dětí.

Polsko děsí přes deset tisíc obětí koronaviru od Vánoc

Koronavirus

I data z Francie tak ukazují na to, že sice u dětí rapidně přibývá nakažených, výrazněji se to ale nepromítá v zaplněnosti nemocnic a JIP.

„Když budeme porovnávat s dospělými nebo seniory, tak covid-19 je pro děti samozřejmě mnohem mírnější onemocnění, ale v tom obrovském počtu je také množství dětí, které mají z covidu-19 infekci dýchacích cest či vysoké horečky. Je to ale považováno za mírný případ, dokud nemají potíže s dýcháním. Takže ani mírné případy nejsou úplně příjemné,“ vysvětloval v ČT Dražan.

Česko, doplnil, navíc není na vrcholu omikronové vlny. Na rozdíl od výše zmíněných států.

Reklama

Výběr článků

Načítám