Hlavní obsah

Nadějné léky proti covidu jsou blízko

Novinky, drk

Lék fungující na covid-19 už by mohl být blízko. Farmaceutická společnost Merck nedávno oznámila, že se svým molnupiravirem vstupuje do poslední fáze klinických testů. Nezahálí ani Pfizer, jeho lék s prozatímním názvem PF-07321332 dostanou v rámci studie první pacienti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Merck se o novinky podělil v tiskové zprávě 1. září. Molnupiravir je orálně podávané antivirotikum se schopnostmi předejít infekci covidu-19.

Společnost nyní nabírá zájemce o účast ve studii mezi lidmi, kteří v současnosti sdílí domácnost s někým, u koho je potvrzena symptomatická nákaza SARS-CoV-2.

Merck „svůj” ivermektin zpochybnil. Vyvíjí nový lék

Koronavirus

Studie, kterou vědci připravují, bude multicentrická, randomizovaná, dvojitě slepá a kontrolovaná placebem. Bude splňovat veškeré podmínky pro třetí fázi. Třetí fáze je de facto posledním krokem před tím, než je lék nabídnut lékařům v praxi.

Testu pilulky od Pfizeru se zúčastní 1140 lidí

Pilulka od Pfizeru je dosud známá pouze jako PF-07321332. Společnost oznámila, že s lékem vstupuje do fáze 2/3, což vědcům umožní s testováním pokročit významně rychleji.

Cílem je zjistit míru bezpečnosti léčiva při použití na nehospitalizovaných symptomatických pacientech s potvrzenou nákazou. Randomizovaná, dvojitě slepá studie Pfizeru bude zahrnovat zhruba 1140 účastníků, kteří po dobu pěti dnů každých 12 hodin obdrží buď PF-07321332 v kombinaci s malou dávkou ritonaviru, nebo placebo.

EU posuzuje nové vakcíny a léky na covid, některé vypadají nadějně

Domácí

„V případě úspěchu má PF-07321332/ritonavir potenciál vyřešit významnou nenaplněnou potřebu lékařů poskytnout pacientům perorální léčbu, která by mohla být předepsána hned při prvních příznacích infekce, aniž by bylo nutné čekat na hospitalizaci,” stojí ve zprávě Pfizeru.

Potřeba je jednoduchý perorální lék

V tuto chvíli neexistuje jednoduše dostupný medikament, který by dokázal zejména u méně rizikových skupin jednoduše odstranit komplikace spojené s covidem-19, vysvětlil pro časopis Prevention americký profesor a odborník na infekční nemoci William Schaffner z Vanderbiltovy lékařské univerzity.

Drahé léky na covid leží ve skladech

Domácí

„V současnosti používáme monoklonální protilátky, ale ty jsou mnohem komplikovanější a dražší, než podat někomu pilulku. Monoklonální protilátky se musí podávat nitrožilně nebo sérií vpichů pod kůži,” přiblížil. „Kdybychom měli perorální lék, tak by to bylo mnohem jednodušší,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám