Hlavní obsah

Merck „svůj” ivermektin zpochybnil. Vyvíjí nový lék

Právo, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Merck, v Evropě známá jako MSD Pharmaceutical, která držela až do roku 1996 patent na výrobu antiparazitického léku ivermektin, v sobotu ohlásila předběžné výsledky randomizované dvojitě slepé studie, která má odhadnout bezpečnost, schopnost potlačení přehnané reakce organismu a účinnost jejího nově vyvíjeného antivirotického léku molnupiravir, určeného k odstranění virové nálože SARS-CoV-2 v organismu.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Merck ho vyvíjí na objednávku americké vlády, která se v prosinci smluvně zavázala zaplatit 356 milionů dolarů (7,8 miliardy korun) za vývoj, výrobu a dodávky 60 až 100 tisíc dávek tohoto léku do konce června.

USA zaplatí za vývoj, výrobu a dodávky 60 až 100 tisíc dávek molnupiraviru 356 milionů dolarů

Dva měsíce po podepsání této smlouvy se Merck od ivermektinu, který je nyní vyráběn jako levný generický lék v Indii, Bulharsku a dalších zemích a používá se experimentálně rovněž k léčbě covidu-19, distancoval a varoval před jeho použitím nad rámec antiparazitického léku.

Nick Kartsonis, viceprezident pro klinický výzkum infekčních onemocnění společnosti Merck, řekl agentuře Bloomberg, že předběžné výsledky jsou slibné.

Doba infekčnosti se ve skupině, u níž byl aplikován molnupiravir, zkrátila proti skupině s placebem o 24 procent. Studie se zúčastnilo 200 nehospitalizovaných pacientů s covidem-19.

FLCCC: Lékaři, kteří se nebojí kontroverze

Amerika

V prosinci uvedla společnost Merck, že podle probíhající studie léčby covidu-19 molnupiravirem se zvýšila šance nemocných na vyléčení o 60 procent v porovnání se skupinou, která dostávala placebo.

Výsledky mají být do konce roku

Riziko úmrtí na respirační selhání po podání preparátu se mělo snížit o více než 50 procent. Podle agentury Reuters nyní probíhá fáze dvě této studie, která by měla skončit v květnu, a třetí fáze v červnu.

Nasazení léku záleží na tom, zda získá povolení pro nouzové použití nebo souhlas od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Ten si nyní vyžádal novou rozsáhlejší studii, která by měla poskytnout podrobnější data o jeho účincích, řekl Kartsonis. Kompletní výsledky by tak měly být známy do konce roku.

Kolumbijskou studii o ivermektinu sponzorovali výrobci vakcín proti covidu-19

Koronavirus

„Chtějí více jistoty, že v případě, že se pohneme kupředu, výsledky výzkumu budou replikovatelné,“ prohlásil Kartsonis.

Reklama

Výběr článků

Načítám